ИНДИСКИТЕ ЖЕЛЕЗНИЦИ ГРАДАТ СВОД НА НАЈВИСОКИОТ ЖЕЛЕЗНИЧКИ МОСТ ВО СВЕТОТ

Индиските железници (IR) ја завршија изградбата на сводот на највисокиот железнички мост во светот на железничката линија Удампур – Сринагар – Барамула (USBRL) на 326 километри на 5 април, 17 години по објавувањето на првиот тендер за проектот.

Мостот Ченаб ќе биде клучна алка на националната мрежа на Индија и се гради на 359 метри над коритото на реката, односно 35 метри повисока од Ајфеловата кула.

Кога линијата ќе биде завршена, патувањето од таму до Сринагар ќе трае околу 5 ч и 30 минути, преминувајќи ја реката Ченаб со 100 км на час. „Очекуваме дека навремено ќе бидат поставена пругата на мостот“, вели поранешниот претседател на Управниот одбор на МИ, г-дин Вивек Сахаи.

Со трошок од 14,9 милијарди рупии (200,2 милиони УСД), мостот со 17 опсези ќе има век на траење од 120 години. Вијадуктот и темелите се дизајнирани од WSP, Финска, а дизајнот на сводот од Леонард, Андра и партнери од Германија. УРС и Кови, Велика Британија, исто така, обезбедија консултантски услуги за проектот.

Додека USBRL е делумно во функција, недовршениот дел од 111 км до Катра претставува огромен инженерски предизвик. Планирани се 27 тунели со комбинирана должина од 97км и 37 мостови со комбинирана должина од 7км низ еколошки чувствителниот дел на Хималаите во северниот регион Jaтаму и Кашмир.

Изградбата на мостот Ченаб продолжува, а ребрата на лакот треба да се полнат со бетон пред да се изгради вијадуктот и да започне поставувањето на пругата. IR постави цел за завршување на декември 2022 година, но поранешниот главен инженер за IR, г-дин Алок Кумар Верма, вели дека постои можност завршувањето на пругата да се продолжи до 2030 година.

Откако беше доделен договорот за USBRL во 2004 година, со рок на завршување на 30 месеци, од страна на железничкиот одбор беа побарани и одобрени приближно за половина повеќе продолжувања и се зголемија трошоците за проектот.

Официјалните претставници на ИР ги припишуваат доцнењата во изградбата на мостот на повеќе проблеми, вклучувајќи ги првичните пречки во врска со откупот на земјиштето, протести од локалните групи кои бараат подобар финансиски надомест. Парницата за јавен интерес што ја доведува во прашање безбедноста и стабилноста на пругата и мостот, исто така, остана во тек пред индиските судови.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *