ИЗВЕШТАЈ: ЗГОЛЕМЕНИТЕ ЦЕНИ НА КОНТЕЈНЕРСКИТЕ БРОДОВИ ЈА ПРАВАТ КИНА НАЈДОБАР СОПСТВЕНИК НА БРОДОВИ ПО ВРЕДНОСТ

Според консултантската компанија VesselsValue, Кина стана најголемата нација во светот, сопственик на бродови според вредноста на флотата, менувајќи го долгогодишниот лидер Јапонија.

Од јануари, земјата забележа раст на вкупната вредност на нејзините бродски средства на 191 милијарда долари, поттикната од неодамнешниот пораст на стапките и вредностите на контејнерските бродови. Ова зголемување на вредноста беше предизвикано од светската криза со контејнерските капацитети, а нејзините брановидни ефекти ги нарушија синџирите на снабдување и трговијата низ целиот свет.

Јапонија, која падна на втората позиција, поседува вкупно 187 милијарди долари во имот – што е зголемување за повеќе од 70 милијарди долари од јануари. Зголемените вредности на средствата се поттикнати од растечкиот пазар на растреситата роба, LPG и превозот на возила.

„Кина поседува најголем број контејнери [бродови] и, следствено, неодамнешниот пораст на стапките и вредностите ги подигна во рангирањето на првото место во однос на вредноста на флотата“, се вели во својот последен извештај VesselsValue.

Во извештајот се додава дека зголемувањето на стапките, исто така ја поттикнало нарачката кај контејнерскиот сектор, бидејќи довербата на сопствениците на пазарот се зголемува. Вкупно 516 контејнерски бродови се нарачани од јануари 2021 година, а 46 отсто од овие нарачки биле поднесени од кинески компании.

Дополнително, значителното зголемување на ценовните стапки од почетокот на годината – со зголемувањето на Capesize 54-TCA од 16.656 долари до пикот од 86.953 американски долари во октомври – речиси ја удвои вкупната вредност на кинеската флота во изминатите 10 месеци, од 28 милијарди на 53 милијарди долари.

Кинеската држава, преку нејзината сопственост на China COSCO Shipping и China State Shipbuilding Corporation, веќе е најголемиот светски сопственик на бродови и бродоградител по тонажа. COSCO контролира околу 1.370 бродови со вкупен капацитет од околу 114 милиони dwt, приближно пет проценти од вкупната светска тонажа.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *