ИВАН САВИДИС АПСОЛУТЕН СОПСТВЕНИК НА СОЛУНСКОТО ПРИСТАНИШТЕ

По зелено светло на грчката комисија за заштита на конкуренцијата, контролата над Солунското пристаниште е во рацете на грчко-рускиот бизнисмен Иван Савидис, пренесуваат грчките портали. Новиот договор всушност предвидува промена на сопственичката структура на контролниот пакет акции во Јужна Европа Портал Солун ДОО. (СЕГТ), кој поседува 67% од акциите во солунското пристаниште (Thessaloniki Port Authority Spa).

Да потсетиме, Грција даде контрола над овој дел од солунското пристаниште во 2017 година. Денес, според податоците од 2020 година, освен СЕГТ, тој е голем акционер на пристаништето во Солун и на Грчкиот државен фонд за развој на средства со 7,3% од акциите, додека 25,7% е во јавната понуда на акциите.

Кои сопственички промени се случија сега?

Според известувањето објавено на веб-страницата на грчката комисија, на 22 март едногласно било одлучено да и се даде концентрација на компанијата „Belterra Investments“, сопственост на бизнисменот Иван Савиди, односно да се стекне со унифицирана контрола врз „Melbery Investments Limited“. Со стекнување на 70% сопственост, покрај претходните 30% што ги поседува, Belterra сега поседува 100% од основната главнина и целосна контрола на Melbery Investments – а со тоа и ексклузивна контрола на Солунската пристанишна управа SA (ThPA).

Станува збор за фактот дека Мелбери индиректно – преку сопственост на 67% во South Europe Gateway Thessaloniki Ltd SEGT (кој пак ги држи споменатите 67% ThPA) поседува мнозинство акции во солунското пристаниште. Останатата сопственост на СЕГТ, или 33%, останува во рацете на Терминал линк (сопственост на ЦМА ЦГМ).

Податоците за работењето на пристаништето во Солун за 2020 година сè уште не се објавени. Познато е, сепак, дека по првата половина на 2020 година, Солун, под влијание на пандемијата на корона вирусот, го намали товарниот превоз за 17% во споредба со првата половина на 2019 година – на 1,9 милиони тони растресите стока и за контејнери – за 6% , на 140,4 илјади ТЕУ.

Савидис, кого го нарекуваат грчко-руски бизнисмен, поседува и друг имот во Грција. Во негова сопственост е солунскиот фудбалски клуб ПАОК, хотелот Македонија Палас,а во април минатата година, Belterra Investments Ltd. го купи хотелскиот комплекс Порто Карас на Халкидики за 205 милиони евра.

Неодамна беше објавено дека Грција, која се откажа од контрола над Пиреја и Солун, сега е исклучително активна кога станува збор за приватизацијата на останатите пристаништа и дека се планира да се продадат уште 5 или 6 пристаништа. Според овие тврдења – за пристаништето Игуменица е заинтересирана и Белтера, која сега има исклучителна контрола над Солунското пристаниште.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *