ЗГОЛЕМЕН БРОЈОТ НА КОНТЕЈНЕРИ ВО ПОГОЛЕМИТЕ КИНЕСКИ ПРИСТАНИШТА

Според статистичките податоци објавени од Здружението на кинески пристаништа, протокот на товар и обемот на контејнери во најголемите кинески пристаништа се зголемија во средината на април.

Податоците за периодот од 11 до 20 април покажуваат дека обемот на контејнери во осумте главни кинески пристаништа се зголемил за 17,8% во споредба со минатата година, додека обемот на извозот се зголемил за 22,3%.

Пристаништето Нингбо забележа стапка на раст од над 30%; пристаништата во Шангај, Ксиамен и Шенжен забележаа стапки на раст од над 20%.

Протокот на товар во најголемите пристаништа на крајбрежните центри е зголемен за 7%, додека протокот на товар во меѓународната трговија се зголеми за 5,8%.

Испораките на сурова нафта во главните крајбрежни пристаништа се зголемија малку за 2,9%. Пристаништето Јантаи забележа стапка на раст од над 20%.

Испораките на метална руда во најголемите кинески пристаништа паднаа за 0,7%, додека залихите по пристаништата пораснаа за 10%.

Во средината на април, протокот на товар и обемот на контејнери во трите главни пристаништа на реката Јангце, Нанџинг, Вухан и Чонгкинг, се зголемија за 11,2%, односно 21,7%.

Извор: seatrade-maritime.com

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *