ЗАИНТЕРЕСИРАНИТЕ СТРАНИ ОД ИНДУСТРИЈАТА ПОТПИШАА ДОГОВОР ЗА ПОДДРШКА НА РАЗВОЈОТ НА ХИПЕРЛУП ВО ЕВРОПА

Седумте најголеми играчи во индустријата за хиперлуп и европските управители на железничка инфраструктура (ЕИМ) потпишаа договор со цел да се поддржи интеграцијата на хиперлуп и железничките системи низ Европа и да се разменат информации и најдобри практики со цел да се олесни соработката и ефикасноста на системите за мобилност во иднина.

Благодарение на оваа соработка, управителите со железничката инфраструктура, членовите на ЕИМ и компаниите за хиперлуп ќе можат да учат едни од други и да ги идентификуваат потенцијалните двигатели на иновации. Хиперлуп компаниите ги вклучуваат Хард, ХиперлупТТ, Невомо, Свиспод Технологии, Транспод, Вирџин Хиперлуп и Зелерос.

Горм Фриманслунд, претседател на ЕИМ, изјави: „Хиперлуп може да игра клучна улога во транзицијата кон одржлив, безбеден, интермодален транспорт во Европа, во согласност со принципите на Зелениот договор и Фондот за обновување на ЕУ. Управителите на железничката инфраструктура можат да го донесат своето искуство и знаење за да ја олеснат интеграцијата на системот хиперлуп во постојните железнички системи низ Европа. Благодарение на овој договор, го отвораме патот за истражување на ветувачки мултимодални, ефикасни инфраструктурни транспортни решенија во корист на европските граѓани и поголема економија“.

Компаниите потписнички на хиперлуп, со овој договор сметаат дека „оваа нова соработка со ЕИМ го отвора патот за подобро поврзување на двата режима. Исто така, ќе поддржи хиперлуп да стане комплементарен еко-систем за транспорт во интерес на товарните клиенти и патниците“.

Договорот е најнов во низата неодамнешни случувања што ја доведоа фантазијата за хиперлуп уште поблиску до реализација. Како што откри извршниот директор на Вирџин Хиперлуп, Џош Гигел, технологијата може да биде употреблива за патниците уште оваа деценија.

Мал е сомнежот дека хиперлупот ќе ја промени играта што се однесува до јавниот превоз, но добивањето на оваа футуристичка технологија одобрена од регулаторните власти и безбедна за патниците, без сомнение ќе биде предизвик. Како и да е, договори како овој демонстрираат дека патувањето помеѓу Париз и Берлин за неколку часа може да биде поблиску отколку што мислите.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *