ДЕКЕМВРИСКИ ЗАБРАНИ ЗА КАМИОНИ – ПРОВЕРЕТЕ КАДЕ ДА ОЧЕКУВАТЕ ОГРАНИЧУВАЊА ВО СЛЕДНИТЕ НЕДЕЛИ

Кои забрани за камиони престојат во Европа во следните недели? За почеток, за време на Божиќ и на Нова година ограничувањата ќе важат за камионите во повеќето земји и покрај пандемијата.

Покрај редовните забрани за сообраќај во сабота и недела во некои земји на ЕУ, ограничувањата ќе се применуваат и на Божиќ и во деновите пред празниците во декември. Слична ќе биде ситуацијата и кога станува збор за денот кога се прославува Нова година.

Еве список на претстојните забрани за сообраќај за камиони:

8 декември (вторник)

Австрија – од полноќ до 22 часот. Забраната се однесува на тешки товарни возила, товарни возила со бруто тежина над 3,5 тони, камиони, товарни возила со бруто тежина над 7,5 t.

Лихтенштајн – од 12:00 часот наутро до полноќ. Во Лихтенштајн, ограничувањата за возење се однесуваат на тешки товарни возила со бруто тежина над 3,5 тони и комбинации на возила со бруто тежина повеќе од 5 тони.

Италија – од 9 до 22 часот, тешките товарни возила и комбинации  на возила со бруто тежина над 7,5 t ќе бидат забранети.

24 декември (четврток, Бадник)

Хрватска – од 15 часот до 23 часот, ограничувањето се однесува на сите возила и комбинации на возила со бруто тежина над 7,5 тони.

Чешка – од 13 часот до 22 часот, забраната се однесува на камиони и комбинации на возила со бруто тежина над 7,5 т.

Франција – од 22 часот до полноќ, за тоа време, возилата со бруто тежина поголема од 7,5 t не смеат да бидат на патот.

Луксембург – од 21.30 часот до полноќ, забрана за сите патишта кон Франција; од 23.30 часот до полноќ, забрана за сите патишта кон Германија. Ограничувањата важат за возила со бруто тежина над 7,5 t, со или без приколка.

Словачка – од полноќ до 22 часот, забраната во Словачка се однесува на камиони и комбинации на возила со бруто тежина над 7,5 т.

Унгарија – од 22 часот до полноќ, забраната се однесува на камиони, земјоделски трактори со приколки со бруто тежина над 7,5 т.

25 декември (петок, Божиќ)

Австрија – од полноќ до 22 часот, забраната се однесува на трактори со приколки со GVW на тракторот или приколка над 3,5 тони, камиони, артикулирани возила со GVW над 7,5 t.

Хрватска – од 14 часот. до 23 часот

Чешка – од 13 часот. до 22 часот

Франција – од полноќ до 22 часот.

Лихтенштајн – од 12:00 часот наутро до полноќ.

Луксембург – од полноќ до 21,45 часот. – и кон Франција и кон Германија.

Германија – од полноќ до 22 часот. За време на ова време, на товарни возила со  бруто тежина поголема од 7,5 т и на камиони со приколки не им е дозволено да возат по германските патишта. Исклучок се сојузните држави Северна Рајна-Вестфалија и Мекленбург-Западна Померанија кои ги укинаа ограничувањата во врска со пандемијата на коронавирусот.

Полска – од 8 до 22 часот, забраната се однесува на тешки товарни возила со бруто тежина над 12 т.

Словачка – од полноќ до 22 часот.

Словенија – од 8 до 21 часот, забраната за сообраќај се однесува на тешки товарни возила и комбинации на возила со GVW над 7,5 т.

Швајцарија – од 12:00 часот наутро до полноќ. Швајцарската забрана се однесува на возила со GVW над 3,5 тони.

Унгарија – од полноќ до 12 часот наутро

Италија – од 9 до 22 часот.

26 декември (сабота, втор ден на Божиќ)

Австрија – од полноќ до 22 часот

Хрватска – од 14 часот. до 23 часот

Чешка – од 13 часот до 22 часот

Франција – од полноќ до 22 часот

Лихтенштајн – од 12:00 часот наутро до полноќ

Луксембург – од полноќ до 21 часот и 45 минути

Германија – од полноќ до 22 часот. (со исклучок на сојузните држави Северна Рајна-Вестфалија и Мекленбург-Западна Померанија)

Полска – од 8 до 22 часот

Словачка – од полноќ до 22 часот

Словенија – од 8 до 21 часот

Швајцарија – од 12:00 часот наутро до полноќ

Унгарија – од полноќ до 22 часот

Италија – од 9 до 22 часот

31 декември (четврток)

Хрватска – од 15 часот до 23 часот

Франција – од 22 часот до полноќ.

Луксембург – од 21.30 часот до полноќ, забрана за сите патишта кон Франција; од 23.30 часот до полноќ, забрана за сите патишта кон Германија.

Унгарија – од 22 часот до полноќ

1 јануари (петок, Нова година)

Австрија – од полноќ до 22 часот

Хрватска – од 14 часот. до 23 часот

Чешка – од 13 часот. до 22 часот

Франција – од полноќ до 22 часот

Лихтенштајн – од 12:00 часот наутро до полноќ

Луксембург – од полноќ до 21 часот и 45 минут

Германија – од полноќ до 22 часот. (со исклучок на горенаведените сојузни држави).

Полска – од 8 до 22 часот

Словачка – од полноќ до 22 часот

Словенија – од 8 до 21 часот

Швајцарија – од 12:00 часот наутро до полноќ

Унгарија – од полноќ до 22 часот

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *