ДАНСКА СО 3-МЕСЕЧЕН ГРЕЈС ПЕРИОД ЗА НОВИТЕ РЕГУЛАТИВИ КАЈ УПАТЕНИТЕ ВОЗАЧИ

Новите правила за платата на упатените возачи ќе стапат на сила на 1 јануари, но данската транспортна асоцијација се согласи со националната полиција дека за првите 3 месеци правилата едноставно ќе бидат предмет на опомена.

Според локалната веб-страница за патен транспорт lastbilmagasinet.dk, данската управа за транспорт ги информирала своите членови за новостите по електронска пошта.

Причината за овој договор со Националната полиција е што правилата се објавени неодамна и не им даде доволно време на компаниите да се прилагодат на новите регулативи.

Како резултат на краткиот период, до крајот на март 2021 година, секој што ќе биде откриен дека ги крши правилата, веројатно ќе добие вербално предупредување и ќе биде информиран за промените.

Новите правила наложуваат на возачите на каботажни камиони да им се плаќа минимална часовна стапка за времетраењето на нивниот престој во Данска.

Минималната плата за возачите на камиони во Данска ќе се зголеми следната година.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *