ДАЛИ ЌЕ СЕ МЕНУВАAT ПРАВИЛАТА НА ГЕРМАНСКИТE АВТОПАТИ ШТО ЌЕ ВЛИЈАЕ НА ЏЕБОТ НА ВОЗАЧИТЕ

Германија, која го презеде претседателството со Европската унија на почетокот на јули, сака сите автопатишта во Европа да бидат предмет на наплата, без исклучоци.

Во рок од осум години, скоро сите возила на автопатиштата, вклучително и камиони, комбиња и автомобили, ќе мора да плаќаат патарина “, според предложената директива на ЕУ до која дојде Ројтерс.

Автобусите ќе бидат ослободени од обврската.

За, па дури и против

Ројтерс посочува дека целта да се направат патарините задолжителни во Европа е заштитата на климата. Ова е аргумент што Германија често го изнесува во текот на дебатите во Европскиот парламент.

Сепак, излегува дека предлогот, поддржан од германскиот министер за транспорт, Андреас Шеуер, има противници дури и во неговата татковина.

Социјалдемократите меѓу министрите на сојузните држави, кои веќе некое време ја критикуваат идејата за воведување на патарина, треба да имаат сериозни сомнежи.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *