ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ ВО ГЕРМАНСКИТЕ РЕГУЛАТИВИ: СТРОГИ КАЗНИ ПОВРЗАНИ СО КОРИДОРИТЕ ЗА ИТНИ СЛУЧАИ

Вчера стапи на сила измената на германскиот закон за патниот сообраќај поради зголемување на безбедноста и особено да се заштитат најзагрозените учесници во сообраќајот.

Создаваме поголема заштита за велосипедистите и стимулации за оние што користат кар – шеринг и електрични возила. Отсега, секој што ќе блокира коридор за итни случаи, ќе биде строго казнет, коментира за новите прописи Андреас Шеуер, германскиот министер за транспорт.

Отсега, построги казни ќе се применуваат на возачи на лични автомобили кои го надминуваат ограничувањето на брзината во и надвор од урбаните области (видете германски каталог за казни). Со новата законска регулатива се појаснува и минималната оддалеченост што возачите мора да ја одржат од пешаците што минуваат преку пешачкиот премин, велосипедистите, е-тротинети и другите мали електрични возила. Тоа е најмалку 1,5 м. во урбаните области и 2 м. надвор од нив.

Покрај тоа, возачите кои не ги почитуваат прописите за итни коридори на автопати и патишта надвор од урбаните области, исто така, ќе бидат третирани построго. Од 28 април, предвидени се следните казни:

– За неправење на коридор за итни случаи во Германија, предвидена е парична казна од 200 евра, 2 казнени поени и забрана за возење за период од 1 месец.

– За неправење на коридор за итни случаи, што ќе доведе до блокирање на возилото за итни случаи, ќе резултира со казна од 240 евра, 2 казнени поени и забрана за возење за период од 1 месец.

– За неуспех да се создаде коридор за итни случаи што доведува до опасност по животот или здравјето, на пр. на пожарникар или на повредено лице, лицето може да добие парична казна од 280 евра, 2 казнени поени и забрана за возење за период од 1 месец.

– За неисполнување на коридор за итни случаи што доведува до оштетување на имотот, предвидена е глоба во износ од 320 евра, 2 казнени поени и забрана за возење за период од 1 месец.

– За неисполнување на јасен пат пред сервисно возило со сино светло и звучен сигнал, предвидена е парична казна од 240 €, 2 казнени поени и забрана за возење за период од 1 месец.

– За да не се обезбеди јасен пат пред сервисно возило со сино светло и звучен сигнал, што доведува до закана по животот или здравјето на пр. предвидена е пожарникар или повредено лице, предвидена е парична казна од 280 евра, 2 казнени поени и забрана за возење за период од 1 месец.

– За необезбедување на јасен пат пред сервисно возило со сино светло и звук сигнал што доведува до оштетување на имотот, предвидена е глоба во износ од 320 евра, 2 казнени поени и забрана за возење за период од 1 месец.

За неовластена употреба на итен коридор за излез од сообраќајниот метеж, предвидени се следните казни:

– казна од 280 евра, 2 казнени поени и забрана за возење за период од 1 месец, ако тоа ја попречува работата на службите за итни случаи,

– парична казна од 300 евра, 2 казнени поени и забрана за возење за период од 1 месец, ако како резултат на ваквото однесување е загрозено животот или здравјето на повредениот или службениот персонал,

– парична казна од 320 евра, 2 казнени поени и забрана за возење за период од 1 месец, ако тоа доведе до оштетување на имотот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *