ГЛОБАЛНИТЕ ЛАНЦИ ЗА СНАБДУВАЊЕ ИСПРАЌААТ СОС СИГНАЛ

Коалицијата на транспортни асоцијации ги предупреди светските лидери дека ланците за снабдување се соочуваат со неуспех доколку нема да можат да се справат со кризата што остави стотици илјади работници блокирани поради ковид пандемијата.

Во отворено писмо до ОН, Меѓународниот сојуз за патен транспорт (ИРУ), Меѓународната асоцијација за воздушен сообраќај (ИАТА), Меѓународната бродска комора (ИЦС) и Меѓународната федерација на работници за транспорт (ИТФ) „упатија итен апел за враќање на слободата на движење на работниците во транспортниот сектор“.

Во писмото, здруженијата ги потсетија владите на претходните предупредувања од менаџерите за транспорт, но рекоа дека „шефовите на држави не успеале да ги ислушаат или да преземат решителни и координирани активности. Наместо тоа, тие го изместија фокусот.

Се вели дека е тешко да се дадат точни податоци кога станува збор за тоа колку работници биле погодени од пандемијата, но се забележува дека во еден момент проценката била околу 400.000 низ целиот свет. Вработените останаа „неверојатно еластични“ за време на пандемијата, но се забележува дека примената на „неусогласени, а понекогаш и контрадикторни“ правила од страна на владите ја направија околината „непотребно предизвикана“.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *