ГЕРМАНИЈА ГИ ПОВЛЕЧЕ ОЛЕСНУВАЊАТА ЗА КАБОТАЖА ПОСЛЕ ОСТРИТЕ КРИТИКИ ОД НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕВОЗНИЦИ!!!

Со непосредна важност, Федералното Министерство за транспорт и дигитална инфраструктура (БМВИ) го повлече олабавувачкото правило што се однесува на каботажата, а кое требаше да се применува до 30 септември годинава.

Ова олабавување се применуваше само за транспорт на храна, лекови и горива. Сепак, таа се соочи со бран на критики од германските превозници, иако една од националните транспортни организации апелираше до владата да ги воведе овие исклучоци.

Одлуката на министерот за транспорт Андреас Шојер (на сликата) ја критикуваше и Кристијан Јунг од Федералното Министерство за транспорт и дигитална инфраструктура, кој беше загрижен за состојбата на домашните транспортни компании.

„Олабавувачката уредба беше да и се помогне на германската индустрија“, рече Андреас Шојер на вчерашната прес-конференција во Берлин.

Министерот посочи на капацитетот на германските транспортни компании што ќе биде подостапен поради сопирањето на производството во одредени индустрии. Исто така и превозниците кои работеле, а сега центрите се затворени, би можеле да ги достават најпотребните производи за време на пандемиската криза.

Министерството, кое склучи договор за товарен превоз со транспортните здруженија AMÖ, BGL, BIEK, BWVL i DSLV, сакаше да обезбеди сигурност на ланецот на снабдување за време на пандемијата на коронавирус. Но, мерките за каботажа се наменети да ги заштитат германските транспортни компании од странските конкуренти.

Здруженијата се обврзаа да обезбедат соодветен капацитет во сите региони на земјата, дури и за време на викендите.

Ќе работиме заедно за да се осигураме дека компаниите што не добиваат нарачки сега можат да работат во други сегменти“, вели проф. Д-р Дирк Енгелхард, портпарол на одборот на Федералното здружение за логистика и товарен транспорт (БГЛ). „Ова е најважната цел“, додаде тој.

Ние сè уште тесно соработуваме со здруженијата за да ги анализираме резултатите од логистичката индустрија и развојот на пазарот. Доколку е потребно, можеме брзо да преземеме мерки за да обезбедиме снабдување “, нагласија од БМВИ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *