ВОДИЧ ЗА ВОЗАЧИТЕ НА КАМИОНИ ВО ЕВРОПА ЗА ОГРАНИЧУВАЊА ПОРАДИ КОВИД-19 (Ажурирано со 3.11.2020 г.)

Коронавирусот забрзано расте во Европа, предизвикувајќи повеќе влади да воведат ограничувања од различен степен низ целиот континент.

Во овој сеопфатен водич посветен на возачите на камиони, ќе најдете клучни информации за ограничувањата поради Ковид-19 во секоја земја, плус документацијата што можеби ќе треба да ја имате со вас за да се движите за време на полицискиот час или карантинот.

Водичот во моментов содржи информации за четирите нации на Велика Британија, сите континентални земји-членки на ЕУ, како и Норвешка, Швајцарија, Албанија, Србија, Црна Гора, Босна, Косово, Северна Македонија и Турција. Повеќе нации ќе бидат додадени во догледно време.

Земјите се наведени по азбучен ред подолу, па движете се надолу по страницата за да ја пронајдете земјата што ве засега.

Ажурирањата исто така ќе бидат додадени на оваа страница во наредните денови и недели, така што ќе можете лесно да бидете во тек со промените со редовно прегледување на овој пост.

Забележете дека во рамките на Европската унија, возачите на камиони се моментално ослободени од карантин при преминување на границите. Возачите на камиони исто така можат да ги преминуваат границите во рамките на ЕУ – дури и ако таа земја ги затвори своите граници за патници.

За пристап до информации за тековните правила во секоја земја, можете да дојдете надолу по страницата подолу или да кликнете на картата. Забележете дека текстот подолу содржи неколку корисни врски кои не се достапни на картата.

Кодот на бојата на земјата за мапата погоре се заснова на ограничувања, а не на броењето на случаите Ковид-19.

Земјите со помали ограничувања (на пр. не се потребни дозволи за изземање и баровите и рестораните и сл. се отворени) се зелени и светло портокалови, додека земјите со посилни ограничувања (на пр. заклучување, полициски час, барања за дозвола за изземање и затворени ресторани) се темно портокалова и црвена. За мапа на ЕУ заснована на инциденти на Ковид-19, одете тука.

Во меѓувреме, еве го нашето резиме на тековните ограничувања што важат низ цела Европа. Ажурирањата се објавени над списокот за да можете брз пристап до најновите промени.

Информациите се собрани со употреба на податоци од веб-страница на Европската унија ре опен, амбасадите на Велика Британија и Соединетите Американски Држави, како и соодветните владини веб-страници на земјите на мапата.

Секако ќе се обидуваме да ја ажурираме картата што е можно повеќе, но за информации од минута во минута, препорачуваме да ги посетите веб-страниците за „дополнителни информации“ што ги наведовме за секоја земја.

Ажурирање 03/11/2020:

Во Швајцарија, регионот Кантон Женева воведе делумно заклучување на 2 ноември. Во оваа област, баровите, рестораните, кафулињата и несуштинските продавници мора да се затворат до 29-ти ноември. Нов низ на ограничувања се применуваат низ целата земја од 28-ми октомври.

Во Бугарија баровите и рестораните ќе бидат затворени од 03.11.20 година. На гостите во хотелите им е дозволено да јадат оброци само во нивната соба. Достава на оброци е дозволено до 22.00 часот. Забрането е продавање алкохолни пијалоци по 20.00 часот.

Регионот Северна Рајна-Вестфалија во Германија ги укина забраните за товарни возила до 18 јануари 2021 година. Опуштеноста исто така важи и за празни патувања со камиони во недела и државни празници. Сепак, олабавувањето на забраната не се однесува за посебни пратки.

Ажурирање 02/11/2020:

Словачка воведе задолжително тестирање и карантин за повеќето патници кои влегуваат на нејзината територија. За време на пишувањето, знаеме дека возачите на камиони се ослободени од карантин. Првичните извештаи од полски превозник што работи во земјата сугерираат дека возачите се исто така ослободени од тестовите Ковид-19. Сепак, не можеме 100% да ги потврдиме информациите во оваа фаза.

Возачите треба да ги пополнат своите обрасци за ослободување, кои може да ги преземете тука. Првите три реда во документот под знамето на ЕУ се за пишување на вашето име и презиме, датум на раѓање и место на живеење. Возачите на камиони треба да ја означат првата рубрика во образецот и да го потпишат работодавецот на долниот дел.

Во Шпанија, во сила се разни регионални ограничувања. Мапа од нив можете да најдете овде.

Исто така, поради тешката состојба предизвикана од пандемијата на коронавирусот и вонредната состојба, Генералниот директорат за патен сообраќај (ДГТ) донесе одлука за привремено суспендирање на ограничувањата во сообраќајот на камиони. Сепак, оваа релаксација не се однесува на сите тешки товарни возила.

Од 30-ти октомври до 9-ти ноември, ограничувањата во сообраќајот на камиони нема да важат за возила со GVW над 7,5 тони, возила за кои се потребни дополнителни сообраќајни дозволи или специјални возила. Според шпанската федерација на транспортни здруженија, ова релаксирање не се однесува на возилата што носат опасни материи (АДР) и не се однесува на двете автономни заедници – Каталонија и Баскија.

Во Црна Гора, во општина Шабљак, забрането е напуштање на домовите помеѓу 22:00 и 5:00 часот следниот ден. Оние кои треба да го прекинат полицискиот час од професионални причини, може да го сторат тоа, но со потврда од нивниот работодавец. Веднаш штом ќе најдеме врска до линкот, ќе ви го доставиме тука.

Ажурирање 01/11/2020:

Од четврток 5-ти ноември, Велика Британија ќе влезе во 4-неделна блокада (локдаун). Несуштинските продавници ќе се затворат, но сепак ќе може да се користат како место за подигање на предмети купени преку интернет. Баровите, рестораните и кафулињата ќе бидат затворени за време на блокадата, а граѓаните ќе може да ги напуштаат своите домови само за набавка на основни намирници, работа, вежбање, посета на клиники и болници или грижа за ранливите категории.

Патувањето во странство е дозволено само заради деловни причини, што секако значи дека нема дополнителни Ковид 19 ограничувања за камионскиот товарен превоз што влегува во Велика Британија.

Австрија исто така тргна во некаков бид на блокада – полицискиот час во моментов е во сила од 20 до 6 часот наутро до 12 ноември. Рестораните и баровите можат да понудат само храна за носење, јадење не е дозволено во нив. Хотелите можат да останат отворени само за деловни патувања. Продавниците сепак можат да останат отворени, иако е потребно најмалку 10 квадратни метри простор по клиент.

Во Португалија, делумна блокада ќе се спроведе во неколку региони, вклучувајќи ги Лисабон и Порто, од среда, 4 ноември. Блокадата ќе трае до крајот на 15 ноември. Сепак, забележливо е помалку строго од другите заклучувања во Европа – баровите, рестораните и кафулињата сè уште ќе можат да работат до 22 часот.

Исто така, Грција додаде дополнителни ограничувања. Полицискиот час е во сила помеѓу полноќ и 5 часот наутро. Исто така, потребно е да се носат маски на сите јавни места, било да е тоа во затворени простории или на отворено.

Ажурирање 31/10/2020:

Белгија се врати во целосна блокада. Земјата ќе ги затвори сите несуштински деловни активности шест недели од понеделник 2-ри ноември, вклучително и фризерниците. На супермаркетите ќе им биде дозволено да продаваат само основни намирници.

Хотелите остануваат отворени, но оброците можат да се служат само во собите.

Во Грција, премиерот Киријакос Мицотакис објави дека целиот Солун е во полу-блокада. Регистриран како закана од ниво 4, во градот е воведен полициски час во периодот од 00:30 до 5:00 часот. Училиштата и продавниците ќе останат отворени.

Јанина и Серес исто така заминаа во блокада, но помалку строги. Згора на истиот полициски час, сите јавни и приватни собири се прекинати, како и работењето на културните и угостителските места. Не само тоа, туку и патувањето надвор од овие регионални единици е забрането додека заклучувањето трае. Возачите на камиони сепак ќе бидат изземени од ограничувањата за патување.

Ажурирање 30/10/2020:

Каталонија објави дека делумното заклучување ќе биде на сила од петок 30-ти октомври во 6,00 часот до понеделник 1 ноември во 6,00 часот. Баровите и рестораните ќе останат затворени, мерката e донесена пред две недели, иако услугите за испорака и шалтерско подигање на храната сепак ќе бидат дозволени. Нејзините граници со Франција и остатокот од Шпанија ќе бидат затворени за редовен патнички сообраќај, но возачите на камиони можат да ги продолжат своите патувања во или низ регионот.

Албанија

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Не

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Да

Кои се правилата во врска со маските?

Носење маска на јавни простории, во затворени простории и на отворено, за секое лице од 11 години и повеќе е задолжително. Непочитувањето на ова правило може да резултира со парична казна до 3.000 ЛЕК.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Во Албанија нема таква услуга. Сепак, можете да добиете ажурирани информации од Амбасадата на САД на англиски јазик тука.

Австрија

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Да, полицискиот час во моментов е во сила помеѓу 20 и 6 часот наутро до 12-ти ноември.

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Ресторани и барови можат да понудат само храна за носење, не смее да се јаде во објектот. Хотелите можат да останат отворени само за деловни патувања. Продавниците можат да останат отворени; мора да има најмалку 10 квадратни метри простор по клиент.

Кои се правилата во врска со маските?

Маска мора да се носи во одредени области: Во продавници за храна, јавен превоз и такси, за време на затворени настани (освен на доделеното седиште), во жичари, вагони и екскурзивни чамци, на бензински пумпи, банки и пошти, во аптеки, домови за стари лица и болници, како и на места каде што се обезбедуваат здравствени и медицински сестри и други услуги, доколку оддалеченоста од 1 метар не може да се одржи или нема други заштитни мерки (на пр. плексиглас стакло). За федералните држави Горна Австрија и Каринтија се применуваат посебни регулативи.

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик овде.

Дополнителни информации: ограничувања на потрошувачката на алкохол

Алкохолот не може да се конзумира на 50 метри од местата каде се продава истиот. Ова вклучува бензински пумпи, барови и ресторани, како и снек-барови и киосци.

Белгија

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Да Во моментов Белгија е во блокада. Сите несуштински бизниси ќе бидат затворени шест недели од понеделник 2-ри ноември, вклучително и фризерите. На супермаркетите ќе им биде дозволено да продаваат само основни артикли. Исто така е можно да се подигнат и купувања преку интернет надвор од продавниците.

Мерките за полициски час кои се во сила остануваат исти: од полноќ до 5 часот наутро во Фландрија и од 22 до 6 часот наутро во Валонија и регионот на главниот град на Брисел.

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Од 19.10.2020 година затворени се рестораните, баровите и кафулињата. Оброци за носење е дозволено до 22.00 часот да се подигнат. Забрането е продавање на алкохолни пијалоци после 20.00 часот. Хотелите остануваат отворени со воспоставени мерки за коронавирус – оброците сега можат да се служат само во собите, а не во ресторанот на хотелот.

Кои се правилата во врска со маските?

Од 12-годишна возраст, носењето маска за лице од која било алтернатива за ткаенина за покривање на устата и носот е задолжително во јавниот превоз (вклучително и на постојки и станици), во продавници и трговски центри, кина, театар, концерти и конференциски простории, аудиториуми, места на богослужба, музеи, библиотеки, судски палати, пазари, забавни салони, јавни згради за деловите достапни за јавноста, во угостителски објекти, во трговски улици, за професии од близок контакт и нивни клиенти. Носењето маска останува силно препорачано на други јавни места, особено кога не е можно да се одржи физичкото дистанцирање од 1,5 m.

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик тука.

БиХ

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Не

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Продавници за храна, аптеки, ресторани и кафулиња низ целата земја се отворени, заедно со повеќето други деловни активности. Рестораните и баровите мора да се затворат до 23:00 часот.

Кои се правилата во врска со маските?

Носењето маски и социјалното дистанцирање се потребни во јавниот превоз, на јавни места и надвор во повеќето делови на земјата, и може да има ограничувања на бројот на луѓе што се собираат.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Во Босна нема таква услуга.

Бугарија

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Не

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Да, но со мерките Covid-19. Маските не треба да се носат додека сте во кафулиња, барови и ресторани.

Кои се правилата во врска со маските?

Употребата на маски или слични средства кои го покриваат носот и устата е задолжителна во затворени јавни простории, вклучувајќи средства за јавен превоз, медицински и здравствени установи, аптеки, оптичари, национални центри за јавно здравје, административни институции, железнички и автобуски станици, аеродроми, метро станици, продавници, цркви, манастири, храмови, музеи, итн.

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик овде.

Велика Британија

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Да, од четврток, 5-ти ноември, земјата ќе влезе во 4-неделна блокада. Несуштинските продавници ќе се затворат, но сепак може да се користат како место за подигање на производи купени преку интернет. Баровите, рестораните и кафулињата ќе бидат затворени за време на заклучувањето, а граѓаните ќе можат да го напуштат својот дом само за основен шопинг, работа, вежбање, посета на клиники и болници или грижа за ранливите категории.

Патувањето во странство е дозволено само од деловни причини, што секако значи дека нема дополнителни ограничувања Covid-19 за патниот товар што влегува во Велика Британија.

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Помеѓу сега и четврток, некои барови, кафулиња и ресторани ќе останат отворени во области кои не се под ограничувања на ниво 3. За да видите дали сте во таков регион, консултирајте се преку оваа мапа. Сепак, од четврток, сите овие места мора да се затворат и да работат само со шалтер систем во наредните 4 недели. Хотелите можат да останат отворени само деловни патувања, што значи дека возачите на камиони сè уште ќе имаат пристап до сместување за време на заклучувањето.

Кои се правилата во врска со маските?

Маските треба да се носат во повеќето затворени простории и во јавниот превоз. Повеќе информации се достапни тука.

Германија

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Да, ко-наречената „лесна“ блокада треба да започне во понеделник на 2 ноември.

Според англискиот сервис на Дојче Веле, правилата за заклучување се следниве:

 • Рестораните и баровите мора да се затворат, но однесувањето е дозволено
 • Големите јавни настани треба да се откажат
 • Непотребното патување е силно обесхрабрено
 • Забрането е ноќевање во хотели за слободни цели
 • Оние што можат да работат од дома треба да го сторат тоа
 • Состаноците во јавноста ќе бидат ограничени на само две домаќинства до 10 лица
 • Театрите, кината и другите простории за забава мора да се затворат
 • Исто така, мора да се затворат јавни рекреативни центри како базени, спортски сали и сауни
 • Не е дозволено гужва на спортски настани

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Само за носење.

Кои се правилата во врска со маските?

За да ги заштитат луѓето во непосредна близина, покраините воведоа правила за носење заштитни маски за уста и нос, наречени маски во заедницата, кога патуваат со јавен превоз и кога купуваат. Сепак, правилата за носење маски може да се разликуваат од регион до регион.

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик тука.

Грција

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Да, во Грција е во сила полициски час меѓу полноќ и 5 часот наутро. Исто така, потребно е да се носат маски на сите јавни места, било да е тоа во затворени простории или на отворено.

Згора на тоа, премиерот Кирјакос Мицотакис објави дека целиот Солун е во полу-блокада. Регистриран како закана од ниво 4, во градот е воведен полициски час во периодот од 00:30 до 5:00 часот. Училиштата и продавниците ќе останат отворени.

Јанина и Серес исто така заминаа во блокада, иако помалку строги. Згора на истиот полициски час, сите јавни и приватни собири се прекинати, како и работењето на културните и угостителските места. Не само тоа, туку и патувањето надвор од овие регионални единици е забрането додека заклучувањето останува на место. Возачите на камиони сепак ќе бидат изземени од ограничувањата за патување.

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Во секој регион категоризиран како висок ризик, кафулињата, баровите и рестораните мора да се затворат. Хотелите остануваат отворени.

Кои се правилата во врска со маските?

Употребата на маска е задолжителна на сите јавни простории, во затворени простории или на отворено. Мерките на претпазливост може да бидат предмет на варијации според епидемиолошкото ниво на различните регионални единици.

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик тука.

Данска

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Не

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Ресторани, барови, кафулиња и слични места можат да бидат отворени помеѓу 5:00 и 22:00 часот и сите гости мора да носат маска за лице, освен кога седат. Групи со повеќе од 10 лица не се дозволени, а растојанието помеѓу масите треба да биде најмалку 1 метар. По 22 часот, тие можат да работат само за носење.

Кои се правилата во врска со маските?

Маските се задолжителни во следниве ситуации:

 • во продавници, културни места и училишта;
 • на јавен превоз;
 • на големи собири;
 • за луѓе со ризик од инфекција и нивните роднини, кога не е можно да се одржи безбедносно растојание;
 • во професионален контекст, каде што не може да се избегне чест или продолжен контакт лице в лице;
 • при посета на ресторани, кафулиња, слаткарници, пекари, ресторани за брза храна итн., каде има затворено седење;

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик тука.

Естонија

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Не

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Да, со применети мерки за коронавирус и социјално растојание.

Кои се правилата во врска со маските?

Не е задолжително носење маски за лице, но се препорачува доколку не е можно да се одржи разумно физичко растојание истите да се носат. Сепак, Здравствениот одбор препорачува носење маски во јавни затворени установи и за патници кои, поради нивната возраст или општата здравствена состојба, можат да бидат изложени на поголем ризик од инфекција.

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик овде.

Ирска

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Не, но Ирска во моментов е под нејзините ограничувања на ниво 5, што подразбира затворање на многу објекти.

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Хотели, мотели и Б & Б може да останат отворени, но само за поддршка на обезбедувањето на основните услуги. Ова вклучува обезбедување сместување и оброци на возачи на камиони. Во други случаи, баровите, кафулињата и рестораните можат да понудат услуга за носење на храна.

Кои се правилата во врска со маските?

Задолжително е да носите покривка на лице доколку користите јавен превоз и на јавни затворени простории, како во продавници или во трговски центри. Ова е закон – може да ве казнат или да ви одбијат влез доколку не носите.

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик овде. Веб-страницата ги објаснува сите ограничувања што се применуваат додека се на ниво 5 од системот „‚живеење со Ковид“ во земјата.

Италија

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Да, заклучно со понеделник на 26-ти октомври, регионите Ломбардија, Лацио, Кампанија, Калабрија, Сицилија и Пиемонт прогласија ноќни ограничувања на движењето. Во случајот на Ломбардија, полицискиот час е активен помеѓу 23 и 6 часот наутро.

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Баровите и рестораните мора да бидат затворени од 18 часот, додека е дозволена услуга за носење. Дозволена е и достава на храна. Хотелите остануваат отворени, како и хотелите и ресторани лоцирани на автопатите. Јадењето и пиењето на маса е дозволено за најмногу 4 лица на една маса, освен ако сите живеат заедно.

Кои се правилата во врска со маските?

Задолжително е да се носат маски во затворени простори, вклучително и транспортни средства и во секоја ситуација кога не е можно да се гарантира меѓучовечко растојание за безбедност. Покрај тоа, задолжително е да носите респираторен заштитен уред и да го носите на отворено, со исклучок на места каде што е загарантирана состојба на изолација од други луѓе. Децата под шестгодишна возраст, оние кои вршат спортски активности, како и лицата со форми на попреченост што не се компатибилни со употребата на маската, не подлежат на обврската. Употребата на маски за лице се препорачува дури и во приватни домови, во присуство на луѓе кои не живеат во заедница.

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик тука.

Косово

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Да, има полициски час од 22.30-05.00 часот наутро.

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Продавници, кафулиња, барови, ресторани и хотели имаат дозвола да се отворат. Местата што продаваат храна е забрането да работат помеѓу 23:30 и 5 часот наутро.

Кои се правилата во врска со маските?

Кога сте надвор, вие сте должни да ги држите устата и носот покриени и да одржувате растојание од 2 метра од другите луѓе. Потребни се и маски во затворени јавни места.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Можете да добиете ажурирани информации од Амбасадата на САД на англиски јазик тука.

Словачка

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Да – заклучно со 24.10.2020 година, делумно заклучување е во функција помеѓу 1:00 и 5:00 часот. Во окрузите Орава и Бардејов се воведени построги мерки за полициски час. Заклучувањето ќе се процени повторно на 1-ви ноември.

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Да, но само за јадење на отворено и со строги мерки. Хотелите може да останат отворени за да им служат на бизнис секторот вклучително и возачи на камиони.

Кои се правилата во врска со маските?

Носењето маска на лице на јавни простории е задолжително ако не е можно да се одржи безбедносно растојание од два метра од другите луѓе. Маските за лице мора да се користат и во јавниот превоз, за време на масовни собири и во затворени јавни простории. Може да се применат некои исклучоци.

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик овде.

Словенија

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Не, но некои региони се предмет на строги ограничувања за „црвената зона“. Можете да најдете ажуриран список на овие региони овде.

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Хотелите се отворени, но кафулињата, баровите и рестораните во црвената зона мора да бидат затворени. Сепак, хотелските ресторани сè уште можат да работат низ целата земја и можни се носење на храна.

Кои се правилата во врска со маските?

Маските или другите форми на заштита што ги покриваат устата и носот и дезинфекција се задолжителни во сите затворени јавни простории, на јавниот превоз и на отворени јавни простории каде што не е можно да се остане на два метра од другите луѓе.

Во регионите на црвената листа на Словенија, маските се потребни во секое време, вклучително и на отворено, освен за индивидуални активности, како што е само велосипедизам. Исклучок се деца до возраст од 6 години, ученици во основни и средни училишта кога се на час, воспитувачи на деца од предучилишна возраст и наставници до 5 одделение кога работат директно со деца.

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик тука.

Србија

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Не

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Кафулињата, баровите и рестораните се отворени, со здравствени мерки. Јадење во затворен простор е можно до 21:00 часот, додека надворешните простории можат да останат отворени до 23:00 часот.

Кои се правилата во врска со маските?

Заштитни маски за лице се задолжителни во сите јавни простори, и во затворени простории и на отворено. Неносењето маска е казниво.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик овде.

Унгарија

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Не

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Да, но со применети мерки за коронавирус.

Кои се правилата во врска со маските?

Луѓето кои ги посетуваат продавниците, маркетите и трговските центри или користат јавен превоз и такси, треба да носат маски за лице или на друг начин да ги покриваат лицата со замени како маска (шалови, шалови, итн.). Истото важи и во киносалите, театрите, трговските центри, институциите за здравствена и социјална заштита и канцелариите за прием на клиенти.

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик овде.

Дополнителни информации – ограничувања на граничниот премин:

Граничен премин е возможен само на назначените гранични премини. Назначените гранични премини може да се најдат на веб-страницата на полицијата (www.police.hu) под менито за гранични информации.

Финска

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Не

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Да, со ограничувања на количината на клиенти. Во некои региони, рестораните  се затвораат нешто порано од нормалното.

Кои се правилата во врска со маските?

Националниот институт за здравје препорачува употреба на маски кај јавноста во области со козични случаи во последните 14 дена, како и во јавниот превоз. Маските исто така се препорачуваат додека се чека резултат на тест за ковид и за патници од области со висок ризик додека патуваат од границата до нивниот карантин. Во региони со зголемена инциденца на ковид-19, маски се препорачуваат и во второ и терцијарно ниво на образование и на јавни простори. Регионалните државни административни службеници можат да дадат дополнителни препораки.

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик тука.

Франција

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Да, во сабота на 31-ви октомври земјата ќе биде предмет на национално блокирање. За време на заклучувањето, социјалниот контакт ќе биде ограничен на две домаќинства и барови, ќе се затворат рестораните и просториите за одмор. Јавните служби и фабриките ќе останат отворени, како и градинките и училиштата.

Луѓето кои вршат професионални активности се ослободени од заклучување, но мора да поседуваат сертификат за ослободување. Образецот може да се преземе тука. Патувањето меѓу регионите е исто така забрането, но, се разбира, возачите на камиони кои ги извршуваат своите професионални должности се изземени.

Нашироко е објавено дека тестовите Ковид-19 сега се задолжителни за сите што влегуваат на територијата на Франција, освен ако некој веќе има негативен резултат од тестот не постар од 72 часа. Сепак, за време на пишувањето (30/10/2020), ние сме свесни само за оваа постапка што се применува на аеродромите.

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Само за носење.

Кои се правилата во врска со маските?

Во зависност од ситуациите, маската може да се препорача или задолжителна. Од 1-ви август, маските станаа задолжителни на затворени јавни места. Понатаму, носењето маска е исто така задолжително за секој постар од 11 години на сите јавни простории, јавен превоз, во преполни области, такси, ресторан, кафуле, бар (задолжително за вработените и клиентите кога се движат), на училиште (задолжително за наставниците , образовен персонал и ученици – не се препорачува во градинки), во казина, за ранливи лица. Префектите можат локално да ги прилагодат мерките. Понатаму, маските се задолжителни на отворено во некои области и градови, вклучувајќи ги Париз, Марсеј и Лион. Во одредени оддели класифицирани како активни зони на циркулација за вирусот, префектите можат да преземат поограничувачки мерки за борба против епидемијата, во консултација со локалните власти.

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик тука.

Холандија

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Да, делумно заклучување постои од средината на октомври. Како последица на тоа, баровите, рестораните и кафулињата се генерално затворени (види подолу).

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Сите објектишто служат храна и пијалоци се затворени, со исклучок на хотелите. Исто така, не може да се продава или доставува алкохол во хотелите (вклучена услуга во соба) помеѓу 20.00 и 07.00 часот. Носење хранао е дозволено во секое време.

Кои се правилата во врска со маските?

Во принцип, силно се препорачува да носите маска за лице во сите затворени јавни простори. Употребата на немедицински маски за лице е задолжителна во јавниот превоз за сите патници на возраст од 13 и повеќе години. Исто така, задолжително е да се носи немедицинска маска за лице на аеродромот и во авионите.

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик овде.

Хрватска

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Не

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Да, но со мерките Ковид-19. Гостите во угостителските објекти мора да носат маска за лице, освен додека седат на своите места и конзумираат храна, пијалоци или пијалоци.

Кои се правилата во врска со маските?

Маските за лице се задолжителни во следниве ситуации:

 • вработени во здравствени установи и лица кои посетуваат пациенти, доколку се дозволени посети;
 • возачи, други вработени во јавен превоз и патници во јавен превоз;
 • вработените и клиентите за време на нивниот престој во продавници;
 • вработени во угостителската индустрија кои стапуваат во контакт со гости или учествуваат во сервирање и подготовка на храна, пијалоци и пијалоци;
 • гости во угостителски објекти, освен додека седат на своите места и конзумираат храна, пијалоци или пијалоци;
 • вработени во компании, институции и институции кои работат со клиенти и клиенти кои доаѓаат во тие компании, институции и институции;
 • вработени во услужните индустрии каде доаѓаат во близок контакт со клиенти;
 • вработени во канцеларии каде што не може да се обезбеди физичко растојание од најмалку 2 метри едни од други;
 • верници за време на верски обреди и собири во затворени простории;
 • гледачи на спортски настани што се одржуваат во затворен простор;
 • учесници на сите социјални и јавни собири во затворени простории;
 • родители или други лица кои доаѓаат да земат деца во училишта или институции за предучилишно образование;
 • други лица кои се обврзани да го сторат тоа од страна на нивниот работодавач;

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик тука.

Црна Гора

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Не

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Постојат различни ограничувања за отворање ресторани, кафулиња и барови во различни региони на Црна Гора. За среќа, најновите информации за овие правила на англиски јазик можете да ги најдете овде. Ако одите до точка 36, информациите се таму.

Забележете дека дури и во областите каде рестораните мора да останат затворени, хотелските ресторани се ослободени од ограничувањето.

Кои се правилата во врска со маските?

Носењето заштитни маски на отворено и во затворен простор е задолжително низ цела Црна Гора, вклучително и деца постари од 5 години, освен на плажи и во национални паркови, под услов да се почитуваат физичкото растојание и претходно пропишаните мерки.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна овде.

Додатни информации:

Возачите на камиони се ослободени од ограничувања на границите.

Чешка република

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Да, воспоставен е ноќен полициски час помеѓу 21:00 и 5:00 часот; луѓето можат да бидат надвор од нивните домови во ова време само од суштински причини (здравје, безбедност и движења поврзани со работата).

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Сите несуштински услуги во моментов се затворени, што вклучува кафулиња, барови и ресторани. Сепак, тие можат да работат како шалтер до 20 часот. Хотелите се затворени заради туристички цели, но може да прифатат гости да престојуваат од деловни причини, вклучително и возачи на камиони.

Несуштинските продавници се затворени и поради заклучувањето.

Кои се правилата во врска со маските?

Од 18.09.2020 година, употребата на маска е задолжителна на јавни места, како и при групирања (на пример, во здравствени установи и установи за социјални услуги, на јавен превоз, кога патувате со метро итн.), со некои исклучоци.

Од 22.10.2020 година носењето маска е задолжително и во сопствените возилата со лица кои не припаѓаат на исто домаќинство и во развиените области на општините отворени за јавноста, ако има повеќе од две присутни лица, кои се на оддалеченост од два метра од едни со други и кои не се членови на исто домаќинство.

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик тука.

Швајцарија

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Не, но нови мерки на ограничувања се применуваат од 28-ми октомври.

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Да, но со применети мерки за коронавирус. Рестораните и баровите мора да бидат затворени од 23 до 6 часот наутро. Од гостите се бара да седат и можат да јадат или пијат само на масата. Максимум четири лица можат да седат на секоја маса, со исклучок на децата. Хотелите остануваат отворени.

Кои се правилата во врска со маските?

Од полноќ во четврток, 28-ми октомври, маските треба да се носат на отворено во сите изградени градски области каде што „концентрацијата на луѓе не дозволува да се почитуваат потребните растојанија“. Исто така, ќе бидат потребни маски во сите јавно достапни затворени простори, како што се пазари, места за чекање за автобуси и возови, итн. Во рестораните им е дозволено да ги отстрануваат маските кога седат да јадат.

Повеќе информации достапни на thelocal.ch.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик тука.

Шведска

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Не

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Да, но со применети мерки за коронавирус.

Кои се правилата во врска со маските?

Не постои општо барање да се носи маска за лице во нормални социјални ситуации, на јавни места и во јавен превоз. Сепак, аеродромите „Сведавија“ им препорачуваат на патниците да користат маски за лице на нивните аеродроми.

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Шпанија

Дали има заклучувања или полициски час во земјата?

Да, Шпанија прогласи национална вонредна состојба и воведе полициски час. Повеќето граѓани ширум Шпанија сега мораат да останат дома меѓу 23 часот до 6 часот наутро.

Оние кои треба да бидат надвор за време на ова време поради причини како што се одење на работа, барање лекарски третман или згрижување зависни лица, се изземени од полицискиот час. Истата мерка нема да важи за возачите на камиони додека работат.

Може да се применат и некои регионални варијации на полицискиот час; секој регион има овластување да го донесе полицискиот час напред или назад до еден час. Регионот Валенсија, на пример, соопшти дека ќе го спроведе полицискиот час од 12 до 6 часот наутро.

Ажурирање: Каталонија објави дека делумно заклучување ќе биде на сила од петок 30-ти октомври во 6,00 часот до понеделник 1 ноември во 6,00 часот. Баровите и рестораните ќе останат затворени, мерка донесена пред две недели, иако услугите за испорака на храна и полетување сепак ќе бидат дозволени. Границите ќе бидат затворени за редовен сообраќај, но возачите на камиони можат да ги продолжат своите патувања во или низ регионот.

Дали хотелите, баровите и рестораните се отворени?

Да, но мора да се затвори во согласност со часовите на локалниот полициски час.

Кои се правилата во врска со маските?

Маските за лице се задолжителни на јавни простории, во затворени простории и на отворено. Неговата употреба е задолжителна и за јавниот превоз, авионски, поморски и железнички и во приватни возила доколку патниците не живеат заедно на иста адреса. Исклучоци се прават за деца на возраст под 6 години, лица со попреченост или респираторни заболувања.

Повеќе информации достапни на reopen.europa.eu.

Каде можам да најдам повеќе официјални новости за оваа земја на англиски јазик?

Официјалната услуга за информации за коронавируси е достапна на англиски јазик тука.

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *