ВЕЛИГДЕНСКИ ЗАБРАНИ ЗА КАМИОНИ ВО ЕВРОПА

Во април низ Европа има различни забрани за возење камиони за време на велигденскитe празници. Еве краток преглед каде и кога се тие.

14 април (четврток)

Унгарија: од 22 часот до полноќ (камиони со вкупна тежина од над 7,5 тони).

15 април (Велики петок)

Германија: од 12:00 до 22:00 часот (камиони над 7,5 тони и камиони со приколки),

Италија: од 14 до 22 часот (камиони со бруто тежина на возилото поголема од 7,5 тони),

Швајцарија: 24 часа на ден (камиони над 7,5 тони),

Словачка: од полноќ до 22:00 часот (камиони со вкупна маса од над 7,5 t, камиони со вкупна маса од над 3,5 t со приколка, или зглобен камион).

Сепак, Словачка воведе олеснување. Како резултат на тоа, забраните за возење не важат за камионите кои влегуваат во Словачка од соседните земји или кога се упатуваат кон седиштето на компанијата или до местото за истовар во Словачка.

Словенија: од 14 до 22 часот (камиони и комбинации на возила со вкупна маса поголема од 7,5 тони),

Чешка: од 13:00 часот до 22 часот (камиони и комбинации на возила со вкупна маса поголема од 7,5 t),

Унгарија: од 00:00 до 22:00 часот

16 април (Велигденска сабота)

Франција: од 10 часот до полноќ (камиони и комбинации на возила со вкупна маса поголема од 7,5 тони),

Италија: од 09:00 до 16:00 часот

Хрватска: од 15 до 23 часот (камиони и комбинации на возила со вкупна маса поголема од 7,5 тони, комбинации на камиони и возила подолги од 14 m),

Луксембург: од 21:30 до полноќ за Франција и од 23:30 до полноќ во Германија,

Австрија: 15:00 до полноќ. Ограничувањата се однесуваат на трактори со приколки со бруто тежина на возилото или приколка поголема од 3,5 тони, како и камиони и зглобни возила со бруто тежина на возилото поголема од 7,5 тони,

Полска: од 18:00 до 22:00 часот (камиони со бруто тежина на возилото поголема од 12 тони),

Унгарија: 22 часот до полноќ.

17 април (Велигден) + 18 април (Велигденски понеделник)

Германија: 12:00 до 22:00 часот
Франција: 12:00 до 22:00 часот
Италија: 09:00 до 22:00 часот
Хрватска: од 14 до 23 часот
Лихтенштајн: 24 часа на ден,
Луксембург: од 00:00 до 21:45 часот
Австрија: од 12:00 до 22:00 часот
Полска: од 8 до 22 часот
Швајцарија: 24 часа на ден,
Словачка: од 00:00 до 22:00 часот (воведено е олеснување – видете погоре),
Словенија: од 08:00 до 22:00 часот
Чешка: од 13:00 часот до 22 часот
Унгарија: од 00:00 до 22:00 часот

19 април (вторник)

Италија: 09:00 до 14:00 часот

25 април (понеделник)

Италија (национален празник во Италија): од 9 до 22 часот.

27 април (среда)

Словенија (Ден на отпорот): 8 до 22 часот.

29 април (петок)

Хрватска: 15:00 до 23:00 часот

30 април (сабота)

Франција: 10 часот до полноќ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *