АМАЗОН ЗАСЕГА НÈ ЗАОБИКОЛУВА – ОД РЕГИОНОТ СЕРИОЗНИ ПРЕГОВОРИ СО ХРВАТСКА

Најголемата светска продавница во светот, Амазон, најверојатно ќе биде целосно достапна во Хрватска наскоро, веројатно уште во есента.

Според неофицијалните информации од Бизнис Журнал, „Амазон“ планира да направи некаква форма на ексклузивна испорака и логистичка соработка со „Хрватска пошта“ (ХП) на хрватскиот и потенцијално целиот регионален пазар, кој би можел да ја покрие сигурно Босна и Херцеговина, а највероватно Црна Гора, како и Србија.

Ова е поткрепено со фактот, сe уште неофицијално, што експертскиот тим на „Амазон“ деновиве беше во Хрватска и, покрај преговарањето за деловните детали, го посети и новиот логистички центар на „Хрватска Пошта“ во Велика Горица, кој треба да ги исполни нивните високи критериуми за сортирање и испраќање пратки.

Амазон е еден од најпознатите светски брендови. Минатата година, нивните приходи изнесуваа 233 милијарди американски долари, во кои беа вработени скоро 650.000 луѓе.

За каков вид на гигант се работи доволно доволно говорат податоците, можеби дури и застарени, дека пет милиони компании ги нудат своите производи и услуги преку Амазон – околу 50 проценти од продажбата на Амазон се преку самата марка Amazon, а половина преку оригиналните брендови каде Amazon е посредник.

Основачот и извршен директор Џеф Безос годинава стана најбогатиот човек на светот, со проценето богатство од повеќе од 160 милијарди долари заклучно со 15 јули 2019 година.

Во 2017 година, Хрватската пошта донесе стратешка одлука да изгради нов логистички центар во Велика Горица во вредност од 350 милиони HRK. Тоа е капитална инвестиција без која играчите како Амазон веројатно не би биле заинтересирани.

Сеуште немаме одговор од Амазон дали Северна Македонија ќе влезе во регионалната балканска мрежа.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *