АЛСТОМ ПОБЕДИ НА ТЕНДЕР ВО РОМАНИЈА ЗА ДИГИТАЛНА КОНТРОЛА НА ЖЕЛЕЗНИЧКИОТ СООБРАЌАЈ И ИНФРАСТРУКТУРНИ РЕШЕНИЈА

Според договорот вреден 120 милиони евра, Алстом ќе работи на рехабилитација и модернизација на романскиот дел од европски железнички коридор Рајна-Дунав.

Како лидер на конзорциумот Asocierea RailWorks, на Алстом му е доделен договор за обезбедување дигитална контрола на возовите, управување со сообраќајот и електрификација на пругите во рамките на проектот за рехабилитација и модернизација на дел од романскиот европски железнички коридор Рајна-Дунав. Уделот на договорот на Алстом – кој го потпиша ЦФР СА, романскиот државен превозник и конзорциумот Асосереа RailWorks изнесува над 120 милиони евра.

Управниот директор на Алстом за Романија, Бугарија и Република Молдавија, Габриел Станчиу, изјави: „Овој договор ја потврдува водечката позиција на Алстом на романскиот железнички пазар, како за дигитална контрола на возовите, така и за електрификација. По инсталирањето на првиот современ систем за управување со сообраќајот во Романија, сега сме подготвени да ги прошириме ваквите високи перформанси на новите делови. Овој проект ќе биде уште една силна референца за Алстом. Букурешт стана стратешки центар за Алстом – експертизата за контрола на возовите, не само за локалните проекти, туку и за остатокот од централна и источна Европа“.

Опфаќајќи ја модернизацијата на околу 170 км железничка инфраструктура, договорот вклучува рехабилитација и надградба на инфраструктурата со електрификација, сигнализација и телекомуникациски системи, вклучително и ГСМ-Р, како и градежни работи.

Дополнително, Алстом ќе биде директно одговорен за спроведување на центар за контрола на сообраќајот во градот Брашов, дигиталното заклучување и имплементацијата на ЕРТМС Ниво 2, информационите системи за патниците и надградбите на катенарите и електро влечните подстаници.

Се очекува изведбата да трае четири години, работата ќе се одвива на потегот Сигизоара-Брашов, кој ги поврзува Нирнберг-Прага-Виена-Будимпешта-Куртичи-Симерија-Брашов-Букурешт-Констанца. Алстом е активен во тековните рехабилитациони работи на романскиот дел од овој коридор од 2012 година.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *