АЖУРИРАЊА ВО СООБРАЌАЈОТ- ДОПОЛНЕНИЈА НА МЕРКИТЕ ВО ТУРЦИЈА, РОМАНИЈА И ГРЦИЈА

Минатата недела некои земји од регионот извршија дополненија и измени во заштитните мерки од коронавирусот што влијаат на вршењето на камионскиот транспорт.

Грција

На 2 април грчката влада објави нова министерска уредба за постапката за карантин што мора да ја следат лица кои влегуваат во Грција од странство. Член 2 од декретот содржи одредби за возачите на камиони:

„Вработените од сите националности вклучени во меѓународните транспортни операции (на копно, во воздух или море) треба веднаш да транзитираат низ земјата или да стигнат до нивната дестинација по влегувањето во Грција. По пристигнувањето на нивната дестинација во Грција, возачите мора да започнат со привремен период од 14 дена на изолација.“

Отстапувања од ова правило се можни во следниве случаи:

Кога треба да се започне нова меѓународна транспортна операција (на пр. двонасочен транспорт). Тогаш задолжителниот карантин може да се укине во кое било време, дури и денот откако ќе започне.

Кога има потреба од домашен превоз (во Грција). Во овој случај, возачот мора да помине најмалку 7 дена во изолација, почнувајќи од денот на влегување во земјата. Поради задолжителната недела поминато во изолација, каботажните операции нема да бидат можни.

Горенаведените правила се применуваат од 2 до 20 април оваа година.

Прекршувањето на горенаведените принципи може да се казни со парична казна од 5.000 евра.

Романија

Романското Министерство за внатрешни работи издаде Регулатива бр. 7, со која се воведоа нови правила за патен транспорт на лица и стоки:

По влегувањето во Романија, возачите на тешки товарни возила над 2,4 тони, кои немаат никакви симптоми поврзани со КОВИД-19, пополнуваат декларација на нивна одговорност, во која мора да обезбедат место каде можат да се контактираат во периодот меѓу два транспортација. Тие не подлежат на самоизолација, под услов работодавачот да обезбедил заштитни материјали против КОВИД-19.

Возачите на тешки товарни возила со над 2,4 тони кои минуваат низ Романија не се должни да ја пополнат горенаведената декларација по влегувањето доколку ги исполнуваат следниве минимални услови (во случај на непочитување на правилата, возачот ќе биде должен да замине во карантин 14 дена на негов трошок):

а) тие користат само транзитни коридори и гранични премини одобрени од романската влада, со исклучоци кои се забранети (романските власти објавија интерактивна мапа со коридорите, бензинските станици и места за одмор);

б) транзитот низ територијата на Романија се одвива во период не подолг од 48 часа од влегувањето во Романија, што го вклучува периодот за дневен одмор;

в) возилото може да се паркира само на паркинзи лоцирани на транзитните коридори.

Возачите кои транзитираат низ Романија мора да го пополнат овој образец при влез во земјата. Образецот треба да се достави на граница пред заминувањето.

По влегувањето во Романија, возачот мора да залепи посебна налепница на шофершајбната обезбедена од Државниот инспекторат за контрола на патниот сообраќај и да го има образецот за превоз.

Покрај тоа, Романија до 16 април на делницата Плои Брасти-Брашов на националниот пат ДН1 (Е60) ги укина сообраќајните ограничувања за возила со тежина над 7,5 тони. Сепак, ограничувањата за возење на делот ДН1 помеѓу Букурешт и Плоести сè уште се применуваат.

Турција

Според полското Министерство за надворешни работи, од 5 април турската граница е отворена за камиони. Турските погранични власти ја мерат телесната температура на возачите. Ако возачите поминале 14-дневен карантин што се бара од турските власти во транзит низ земји како Бугарија, Србија, Романија и Грција, тогаш тие можат да ја преминат границата.

Холандија

Во Холандија, дневниот лимит на возење е зголемен од 9 на 11 часа. Неделното ограничување на возењето е зголемено од 56 на 60 часа. Вкупното време на возење за две недели е продолжено од 90 на 96 часа.

Олабавување на регулативата се однесува на следниот транспорт:

– земјоделски производи и живи животни,

– храна и добиточна храна,

– сурова нафта и нафтени производи,

– лекови и фармацевтски производи,

– парфимериски производи за чистење.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *