ЦЕНИТЕ НА ЕВРОПСКИОТ ПАТЕН ТРАНСПОРТ РАСТАТ

Аналитичарите на ТИ и Упли во нивната студија за цените на патниот товарен превоз проценија дека просечната цена на европските рути изнесувала 1.147 евра помеѓу април и јуни 2021 година. За првите три месеци од годината, биле пријавени 1.118 евра.

Тарифниот индекс што се користи во извештајот се пресметува врз основа на приближно 250 милиони цени и стапки на транспорт во Европа.

Годишниот раст во вториот квартал беше значително повисок од соодветниот раст во првиот квартал од оваа година, во износ од 1,6%. Ова се должи на прилично ниската база во периодот април-јуни 2020 година, т.е. најограничувачкиот период на пандемијата. Сепак, растот помеѓу кварталите во април-јуни 2021 година беше малку помал отколку во првите три месеци од оваа година (0,5%).

Просечната стапка по километар во Европа во вториот квартал изнесуваше 1,6 € – 0,9% повисока отколку во првиот квартал од 2021 година и се зголеми за 2,8% на годишна основа. Анализирајќи ги главните европски рути, аналитичарите на ТИ и Упли забележуваат дека тарифите за главните дестинации се зголемени за 0,4% до 1,77 евра / км, додека за повратниот пат се зголемени за 1,4% до 1,43 евра / км. Ова побрзо зголемување на стапките на патиштата за враќање покажува дека економијата се опоравува од пандемиската криза.

Зголемувањето на тарифите во европскиот патен превоз е последица на подобрената економска состојба на стариот континент. Во вториот квартал, повеќето европски економии ги укинаа ограничувањата за пандемија, што доведе до зголемена потрошувачка. Индустриското производство исто така е во подем, за што сведочи рекордниот ПМИ за одделни земји. Европската комисија ги ревидираше своите прогнози за годинашниот економски раст на ЕУ од 4,2% на 4,8%. На крајот, економскиот раст и потрошувачката се претвораат во зголемена побарувачка за транспортни услуги, зголемувајќи ги стапките.

Исто така, има влијание на зголемените цени на горивото. Според авторите на извештајот на ТИ и Упли за цените на патниот транспорт, во вториот квартал од 2021 година тие се зголемија во просек за повеќе од 10% на годишна основа и за повеќе од 5 проценти квартално.

Нарушувањата во синџирот на снабдување, исто така, придонесуваат за зголемување на тарифите на континентот. Аналитичарите на ТИ укажуваат на проблемот со недостаток на полупроводници, што има негативно влијание врз растот на производството во некои индустриски категории (особено во автомобилската индустрија). Превозниците треба да чекаат многу месеци за нови камиони, што пак влијае на снабдувањето со транспортни капацитети. Резултатот е повисоки цени.

Други проблеми во синџирот на снабдување што влијаат на цените на транспортот го вклучуваат метежот во европските пристаништа, што значи дека превозниците можат да ги диктираат условите на испраќачите. Како резултат на тоа, цената на релација Дуизбург-Ротердам, т.е. од индустриското срце на Германија до најголемото пристаниште во Европа, е зголемена за 5,3% во вториот квартал во споредба со првиот квартал и за 6,8% во споредба со истиот период во 2020 година.

„Во остатокот од годината, европскиот пазар на патниот транспорт ќе биде под притисок. Зголемената побарувачка во третиот и четвртиот квартал со црниот петок и сезоната на празници најверојатно ќе ги зголеми пазарните стапки поради силната побарувачка за капацитет. За возврат, метежот во пристаништата може да доведе до уште повисоки и многу нестабилни цени на рутите од европските пристаништа “, рече Томас Лариер, раководител за податоци и истражување во Upply.

Сепак, се ќе зависи од развојот на ситуацијата со пандемијата и од тоа како Делта Ковид-19 ќе влијае на целокупната економска состојба во Европа, додаде тој.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *