ТРИ ГРАДА КОИ ЈА ПОДОБРИЈА УРБАНАТА МОБИЛНОСТ

Податоците за е-тротинетите ја раскажуваат приказната за човечката подвижност на микро ниво. Тука, Бен Ханџо, Менаџер на групни производи во „Bird“, нуди детали за три града што ја гледаат таа приказна и преземаат нешто.

Има многу што можеме да се научи од стотици милиони патувања во микромобилноста.

Во текот на изминатите три години, тој факт стана сè поочигледен – и сè поважен. Електричните тротинети пренесоа десетици милиони возачи низ стотици градови низ целиот свет. Кога се комбинираат, овие уникатни патувања ја раскажуваат приказната за градската мобилност со големина на човекот во макро размер. Кои улици се најпогодни за патување со две тркала? Кои периоди од денот се најпогодни за возење? Каде имаме тенденција да паркираме кога ни се дава можност?

Градовите што внимателно ја слушаат оваа приказна се наоѓаат во позиција да направат нешто неверојатно: да направат подобрувања на урбаната инфраструктура со мали трошоци, со големо влијание врз основа на потребите на нивните жители во реално време. Можеби е прв пат во историјата да може вакво прецизно донесување одлуки поддржани од податоци за целите на градското планирање.

Податоците од кои учиме се исто толку важни како и возилата што ги градиме, затоа што тоа е она што им овозможува на градовите да направат критични подобрувања во инфраструктурата и транзитот во корист на сите учесници во сообраќајот.

Кога станува збор за претворање на такви информации во акција, следниве три града прават особено добра работа.

Атланта

Кога е -тротинетите за првпат пристигнаа во Атланта, градот имаше само шест километри заштитени патеки за велосипеди. Ова брзо се покажа како недоволно за безбедно прилагодување на зголемениот број на возачи на микромобилност, а администрацијата на градоначалникот Киша Ленс Ботомс презеде акција.

До септември 2019 година, не само што беше започнат акционен план со вредност од 5 милиони американски долари за додавање на дополнителни 20 километри заштитени патеки за лесен индивидуален транспорт до 2021 година, туку градоначалникот веќе спроведуваше и тестираше привремена заштитена инфраструктура долж прометниот градски коридор на 10-та улица. Резултирачките податоци, споделени претходно оваа година, демонстрираат две клучни, корелирани точки:

  • 87 проценти од велосипедистите и 83 проценти од возачите на тротинети изјавија дека се чувствуваат побезбедно за време на шпицевите, што доведува до
  • 58% зголемување на возењето велосипеди и тротинети за време на густиот сообраќај.

„Слушнавме од жителите на Атланта гласно и јасно – луѓето сакаат побезбедни улици и сакаат да видат вистински промени”, рече градоначалникот во изјавата.

Тел Авив

Во 2019 година, Тел Авив беше градот рангиран на петтото место во светот според најголемиот метеж во сообраќајот. Оваа година, градот го свртува тој тренд со покренување амбициозна иницијатива која ќе додаде 160 километри нова инфраструктура за микромобилност до 2025 година.

Приморскиот израелски град стана глобален лидер во усвојувањето е-тротинетот како превозно средство. На почетокот на оваа година возачите во Тел Авив надминаа 5 милиони патувања со помош на е-тротинети. Податоците собрани од овие возења беа клучни во помагањето на градските власти да планираат подобрувања во инфраструктурата:

„Благодарение на поддршката и споделените податоци од операторите за микромобилност како Bird, успеавме да идентификуваме каде е најпотребна нова инфраструктура за да се поттикне промена на моделот и да се намали зависноста од приватни автомобили“, рече заменик-градоначалникот Меитал Лехави.

Градот планира да ја искористи својата нова инфраструктура за да ги „смири“ возачите во нивните автомобили, зголемувајќи ја количината на патници преку микромобилноста од 11 на 25 проценти во следните пет години.

Санта Моника

Градот покрај плажата Санта Моника во округот Лос Анџелес донесе Акциски план за велосипеди во 2011 година, кој беше еден од првите од ваков вид во земјата. Создаде стотици милји велосипедски ленти и коридори поволни за велосипеди, зајакнувајќи ја определбата на градот за побезбедни улици и почист воздух.

Во 2020 година, градските власти одлучија да го изменат тој план со цел уште еднаш да преземат водечка улога на национално ниво во инфраструктурата за микромобилност – овој пат фокусирајќи се на заштитените ленти за велосипеди и тротинети. Со анализа на податоците на тротинетите од милиони патувања, заедно со информации за сообраќајниот метеж и несреќи, оние што го подготвуваа амандманот можеа да издвојат дополнителни 27 километри одвоена инфраструктура и удобности за микромобилност што ќе ја зголемат употребата на велосипеди и тротинети и ќе ја намалат зависноста од лични автомобили и возење низ град.

Амандманот ја одразува амбициозната цел на Санта Моника да ги намали емисиите на јаглерод 80 проценти под нивото на 1990 година до 2030 година. Истражувањето спроведено минатата година објави дека скоро 50 проценти од возачите на микромобилност користеле заеднички велосипед или тротинет за да го заменат автомобилот за време на нивните кратки патувања – импресивно достигнување по која било мерка.

Членовите на Советот неодамна едногласно гласаа за усвојување на Амандманот за акциониот план за користење на велосипедите.

Print Friendly, PDF & Email

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *