ПРИКАЗНАТА ЗА МАЛКОМ МЕКЛИН – ОСНОВОПОЛОЖНИКОТ НА ИНТЕРМОДАЛНИОТ ТРАНСПОРТ

Концептот на интермодален контејнер прв го предложил Меклин. Неговата идеја за „голема кутија“, која направи револуција во управувањето со товарот ширум светот, му дошла во 1937 година додека чекал поголемиот дел од денот да достави памучни бали од неговиот камион до еден мол во Њу Џерси.

„Одеднаш ми падна на ум: Зарем не би било одлично ако мојата приколка може едноставно да се подигне и да се постави на бродот без да се допре неговата содржина?“

Де Хас продолжува да објаснува дека последователниот развој на бродскиот контејнерски транспорт во 1950-тите и 60-тите години на минатиот век во голема мерка била американска работа со Меклин.

Малком Меклин – Malcom McLean

Кутии слични на модерните контејнери веќе биле користени во железничките апликации. Она што беше ново во револуционерните идеи презентирани од Меклин е верувањето дека ефикасноста може многу да се подобри преку интермодални контејнери и истрајност во оставарување на идејата.

Меклин го претвори танкерот Потреро Хилс од Втората светска војна во брод, способен да носи контејнери и го прекрстил бродот во Ideal X. Бродот го направил своето прво патување на 26 април 1956 година, пловејќи од Њуарк кон Хјустон, носејќи 58 метални контејнери и 15 000 тони нафта.

Додека бродот се истоварал во Хјустон, компанијата веќе преземала налози за отпрема на стока назад до Порт Њуарк во контејнери, пишува Де Хас.

„Товарењето на лабавиот товар на товарен брод со средна големина чинеше 5,83 УСД по тон во 1956 година. Експертите на Меклин пресметаа дека цената за товарење на Ideal X изнесува 15,7 центи по тон. Со такви бројки, контејнерот се чинеше дека има иднина“.

Меклин прерасна во бродовласник со неговата компанија Си-Ленд (Sea-Land). Првично контејнерите беа натоварени на нивната шасија, но подоцна шасијата остана зад себе, овозможувајќи им на контејнерите да се редат.

Првиот брод што превезувал само контејнери бил Sea-Land’s Gateway City, кој го направил првото патување на 4 октомври 1957 година.

Најголемиот контејнерски брод во 2020 година

HMM Algeciras има капацитет од 23.964 TEU што ги надминува резултатите на рекордерот MSC Gulsun во 2019 година само за 208 TEU; но успехот никогаш не се обвинува. Тргнете го тоа настрана, двата пловни објекти се скоро идентични.

HMM Algeciras

Должината на HMM Algeciras и MSC Gulsun е иста и е еднаква на стандардната должина на кругот на Олимпискиот стадион – 400 метри (1309 стапки), така што ќе ви требаат околу 5 минути да одите по палубата. Снопот на новоградбата е 61 метар (200 стапки) што е само 1 метар поширок од минатогодишниот шампион; а висината е 33,2 метри (108,2 стапки).

Контејнерскиот превоз од година во година се зголемува и се приближува до 1 милијарда превезени ТЕУ годишно. Годишната стапка на пораст изнесува во просек околу 5%.

Каргобокс Логистикс е првата македонска транспортна компанија со сопствени контејнери регистрирани во европскиот интермодален регистар.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *