ИНФРАСТРУКТУРНИ ИДЕИ ЗА ЗЕЛЕН ТРАНСПОРТ

Зелената транспортна инфраструктура е онаа што им овозможува на луѓето да се движат околу во своето опкружување користејќи сопствена сила – како што се пешачење или возење велосипед – или со други еколошки одржливи средства, како возови или е-автобуси.

„Вистинска зелена инфраструктура е онаа во која уживаат жителите, обезбедува трајна и ефтина мобилност и се однесува на основните услови од кои се појавуваат нашите еколошки кризи“, вели Ози Зенер, визитинг-професор на Универзитетот во Калифорнија, Беркли и автор на книгата „Зелени илузии “.

Дури и во случаи кога е тешко или невозможно целосно да се отстрани автомобилот од транспортот, постојат начини да се зазелени транспортна инфраструктура и истовремено да се подобрат здравјето и квалитетот на животот.

Електрични возила

Заменувањето на фосилните горива со електрична енергија ќе направи голема разлика во намалувањето на емисиите на јаглерод диоксид. „Нашето моделирање покажува значителна придобивка во намалувањето на СО2 за секој километар што нашите клиенти возат на електрична енергија“, вели Мајк Тински, соработник директор на глобалната инфраструктура за електрификација на компанијата Форд мотор „На пример, возач на Фокус Електрик [автомобил] ќе заштеди околу 1 тон (.907 метрички тони) СО2 за период од една година во споредба со бензинскиот еквивалент“.

Голем проблем, сепак, во растот на електричните возила е недостатокот на полначи на располагање – денес е еквивалентно на тоа да имате само неколку бензински пумпи.

Исто така важно кај електричните возила е што шест производители на автомобили неодамна се согласија за приклучок за полнење што ќе овозможи повеќето електрични автомобили да се полнат многу побрзо отколку што беше претходно можно – 80% полнење за само 10 минути.

Партнерство за зелени автопати

Идејата за таканаречен зелен автопат е доволно контроверзна, но има обид кој е  започнат од страна на Агенцијата за заштита на животната средина (ЕПА) и Федералната управа за автопати во САД и се обидуваат да ги запишат јавните и приватните субјекти во обид автопатите да функционираат подобро за оние што возат по нив (т.е. помалку гужва) и исто така и да станат  поодржливи.

Поконкретно, зелени автопати се оние што користат пропустливи материјали во нивната конструкција со цел да се спречи металите и токсините да се влеваат во сливовите; користење на рециклирани материјали за да ја намали депонијата; контролирање на инвазивни видови и промовирање  на здраво и  природно живеалиште. Друг елемент е тоа што има за цел да постигнат и многу повеќе цели преку пазарни, доброволни пристапи, а не преку нивно регулирање.

Пешачки мостови

Кога првично бил изграден во 1889 година, железничкиот мост Покипси-Хајленд во Погкипси, Њујорк, се работело за трговија и транспорт, дозволувајќи им на луѓето и стоките лесно да течат преку реката Хадсон. Со години, мостот седел неискористен откако пожарот скоро го уништил во 1974 година, и сè додека групата наречена Патека низ Хадсон не ги започнала своите напори да го трансформира мостот долг 1,25 милји (2,012 километри) во место за уживање на јавноста. Групата конечно била успешна во своите напори кога во 2009 година била отворен „Патеката низ државниот парк Хадсон“ – што го прави најдолгиот пешачки мост во светот, кој оттогаш привлече повеќе од 1 милион посетители.

Парк Хадсон, Њујорк

Според Винсент Прес, портпарол на Бергман Асошиет, дизајнерската фирма што предводела за реновирање на мостот, еколошките придобивки од проектот – и овој вид пешачки мост генерално – се повеќекратни.

„Пешачките мостови обезбедуваат можности за алтернативни, еколошки начини на транспорт како што се велосипедизам и пешачење“, вели тој. „Во овој случај, патеката преку Хадсон поврзува километри патеки од двете страни на Хадсон, охрабрувајќи да се користи чист начин на транспорт“. Фактот дека мостот користел постоечка структура – наместо да започнува од нула со сите нови материјали – исто така обезбеди зелени придобивки, особено затоа што оловото и азбестот од оригиналната конструкција беа заменети со поодржливи материјали.

Враќање на старите вредности

Давањето можност и охрабрување за луѓето да излезат и да шетаат понекогаш требаа малку креативност, особено во хипер-урбаните области како Њујорк. Во стариот градски округ Метпакинг, група посветени граѓани го трансформираа она што некогаш било парче од она што сега ќе се нарече зелена инфраструктура – затворена железничка линија ја претворија во патека од скоро 2 километри и парк на западната страна на Менхетен, наречен Хај Лајн. Железничката линија на која се превезувале месо и друга земјоделска стока кон фабриките и магацините од 1934 до 1980 година, сега е популарен парк со области за јавна уметност и урбани градини.

Хај лајн, Њујорк

Иновативен и уникатен проект, High Line може да биде почеток на поголем тренд. Чикаго веќе размислува за многу сличен концепт, наречен Хидрогенератор, а Лондон за пловечки парк на реката Темза.

Зелени патишта

Гринвеј на источниот брег е обид да се создаде постојана мрежа на патеки за употреба од велосипедисти и пешаци од Мејн до Флорида. Иако постои само околу една четвртина од тоа во моментов во форма на патеки наменети за немоторен превоз, напорите како Гринвеј на Источен брег се иницијативи за зелена транспортна инфраструктура: обезбедување можности за оние кои не се во автомобили да се движат и меѓу градовите , во овој случај, дури и држави. Очигледно, не сите зелени патишта – кои се буквално коридори на неразвиена земја, честопати во форма на пешачки или велосипедски патеки низ градовите или помеѓу градовите се опфатени како оној што го змие целото крајбрежје на Атлантикот.

Во Атланта, на пример, се користи квази-гринвеј пристап за да се поттикне она што се нарекува BeltLine, коридор од 35 милји (35,41 километар), кој вклучува паркови, патеки и јавен превоз заедно со комерцијален и станбен развој. Тоа е дел од обидот за подобро управување со планирањето на градот на таков начин да се избегне поголемо распрснување ориентирано кон автомобилите. Роби Брајант работеше со HDR Engineering, компанијата што ги дизајнираше првите 5 хектари на BeltLine и вели дека овој холистички пристап исто така дава важни можности надвор од транспортот.

Компанијата работела со градот и жителите со цел да однесат езерце за задржување на атмосферските води во центар на еден парк, кој е дел од појасот. Наместо систем за канализација и тунели, Брајант и неговите колеги истовремено спречиле истекување на водата при создавање на такви карактеристики како водопад од 40 стапки (12,19 метри).

„Главната цел на проектот беше да се обезбеди заштита од поплави што е поголема од утилитаризмот“, вели Брајант. „Паркот и езерцето всушност станаа дестинација, што не е нешто што би го изедначиле со претходната состојба“.

Заедници кои го поддржуваат велосипедизмот

Зенер, авторот на претстојната книга „Зелени илузии“ и визитинг-научник на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, додека престојувал во Амстердам со својот велосипед поминувал низ компактен град, искористувајќи ја мрежата на ленти и улици посветени исклучиво на велосипеди и лесна категорија моторни возила. „Кој би помислил некогаш дека патувањето може да биде толку забавно? Зенер се присетува на своето време во Амстердам.

Забавата е само една од многуте придобивки за градовите кои се обврзуваат да го направат велосипедизмот лесен и безбеден. „Почисти, поздрави, потивки и побезбедни населби“ се резултат на правење приоритет на патиштата и лентите, вели Зенер, кој тврди дека и покрај тоа што американските градови се пораспространети од оние во Европа, тие сепак се одлични кандидати за велосипеди.

“Повеќе од една четвртина од патувањата што ги прават Американците се пократки од 1,6 километри, а над 40% се помалку од 3,21 километри. Овие растојанија би биле соодветни за патување со велосипед”, вели тој. Ако Американците можат да го прифатат концептот, тоа ќе нè направи повеќе како остатокот од светот; навистина, Зенер вели дека велосипедот е доминантен начин на транспорт на глобално ниво, со околу 2 милијарди луѓе кои ги користат.

Автобуски линии

Голем дел од жителите на градот пројавуваат интерес за возење со јавен превоз на работа, но кога ќе ве притискаат зошто да не го сторите тоа, има многу причини да ги чувате автомобилите.

Погодноста е очигледна, не мора да чекате на автобуска станица, а потоа да седите или да стоите во преполн автобус додека поред вас поминуваат автомобили. Но, градовите ширум светот даваат се од себе да ги искористат еколошките придобивки од возењето со јавен превоз, правејќи ги попривлечни за возење. Како? Еден од главните начини е со создавање ленти посветени на автобусите. Дел од концептот наречен брз транзит на автобуси, посветени ленти за автобуси постојат со децении и се користат во Јужна Америка, Европа и сè повеќе во Северна Америка и Азија.

Гуангжу, Кина

Студија за коридорот за брз транзит на автобусот од 22,5 километри во Гуангжу, Кина, третиот по големина град во таа нација, откри дека системот ќе го намали јаглерод диоксидот за 86 000 тони (78.018 метрички тони) годишно во својата прва деценија на работа . Покрај тоа, студијата на Институтот за политика за транспорт и развој открива дека системот за специјални автобуси во Гуангжу ги намалува емисиите на честички што предизвикуваат респираторни заболувања за 4 тони (3,62 метрички тони) годишно.

Паметен раст

За некои луѓе, размислувањето изолирано за зелена транспортна инфраструктура е погрешно. Наместо тоа, тие инсистираат на тоа дека подобар пристап е да се открие како да се конфигурираат цели заедници на таков начин што позелените начини на превоз да бидат едноставно најочигледните и најлесните избори. Паметниот раст, кој го нагласува распоредот на домување во близина на продавници, работни места и јавен превоз, го прави преку урбано планирање на зонирани населби што ја промовираат густината.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *