ИДНИНАТА НА ТРАНСПОРТОТ Е ТЕМА НА ПОСТАВКАТА ЗА МОДЕРНА МОБИЛНОСТ НА КРАЛСКАТА КОЛЕЏ ЗА УМЕТНОСТ И ДИЗАЈН

Студентите од Кралскиот колеџ за уметност (РЦА) имаа задача колективно да испитаат три главни области во овој контекст – конечната природа на природните ресурси, урбаниот транспорт и дизајнот за инклузивните општества – со неколку интересни резултати од неколку дизајнери кои наскоро ќе го скицираат нашиот иден превоз.

Кралкиот колеџ (РЦА) се смета за највлијателен постдипломски универзитет за уметност и дизајн ширум светот. Сместен во срцето на Лондон, од Хајд Парк и Кралскиот фестивал Хол, колеџот веќе долго време е жариште за регрутирање на талентирани дизајнери кои се појавуваат, вклучително и меѓународни алумни на дизајнери на автомобили. Формално е наречен „Дизајн на возила“, промената на името во „Интелигентна мобилност“ е одраз на тековните промени со дизајнот во транспортот.

Дизајнот на Hui Li на идните паметни градски возила предвидува 5G антени за ефективна комуникација

Johannes Kuehn

„Ние сакаме да поставиме многу повеќе критични прашања, од она што го користевме кога курсот беше фокусиран повеќе на формата на возилото и идентитетот на марката“, објаснува постариот учител Крис Торп. „Новата програма е длабоко поврзана со промената на  културно, социјално, техничко ниво во рамки на автомобилската индустрија.

„Поставуваме нови прашања, какво е искуството на возачот сега кога автономните автомобили го менуваат она што го обезбедуваат брендовите? Како влијанието на обновливата енергија и електрификацијата може да влијае на изгледот на автомобилот? Кои се импликациите врз дизајнот на превозот со промена од руралните средини во мега урбаните центри? Потоа, прашањата на под-ниво, се однесуваат на тоа како споделуваме платформи за мобилност“?

Бидејќи РЦА поставката не можеше да продолжи според својот физички формат, како резултат на пандемијата на коронавирусите,  Торп и неговиот тим идентификуваа шест од предлозите на овие нови дизајнери за транспорт како најдобро рангирани на темата.

Ставови кон автоматизацијата од Даниел Ворли (Dan Vorley)

Дан Ворли предлага нов интерфејс дизајниран за интуитивна комуникација како начин за градење на доверба кон автономните возила.

Електричните возила што управуваат самостојно ја подобруваат подвижноста, но лошата комуникација помеѓу човекот и машината, имено АИ, честопати може да доведе до недоверба во напредувањето на идниот транспорт. За борба против ова, Даниел Ворли предлага нов интерфејс дизајниран за интуитивна комуникација како начин за градење доверба во автономните возила.

Тој објаснува: „Мојот концепт е визуелизација на мисловниот процес на АИ во автономното возило, инспириран од невро-слика и мапирање и сликање на нервни патишта во човечкиот мозок. Обезбедува амбиентален приказ на активност од сопствената нервна мрежа на возилото, движејќи се во различни прагови како што се менува неговата околина “.

Во суштина, неговиот концепт за дизајн има форма на проток на холографски честички околу периметарот на кабината, постојано менувајќи се додека возилото влегува во различни средини и ситуации. Во ова сценарио, дијалогот помеѓу патниците и возилото се базира на можноста за комуникација преку потсвесните канали – израз на лицето и држење на телото – со што се води кон интуитивен дијалог помеѓу човекот и машината.

Естетско искуство на идните возила од Оливер Винтер (Oliver Winter)

Предлогот на Оливер Винтер е хуманизирано автономно возило дизајнирано за семејни патувања.

Оливер Винтер(Oliver Winter)

Ова е хуманизирано автономно возило на иднината дизајнирано за семејни патувања. Оливер Винтер работел со социјални психолози, просторни дизајнери и вистински семејства за да ги разбере нивните проблеми и да го развие концептот за внатрешен дизајн кој нуди социјална и интерактивна кабина за да помогне во намалување на стресот на возачот и патникот.

„Приватноста, релаксацијата и прибежиштето се сите важни аспекти на дизајнот“, вели Винтер, „но исто така е и потребата за социјални и интерактивни области за семејството да бидат заедно“.

Дизајнот на Оливер Винтер содржи комбинација на поврзани површини, текстурирани ткаенини и паметни материјали за околина што го подобрува искуството на патникот и ја зголемува сетилната љубопитност.

Тука, технологиите на екранот се заменуваат со аналогни и интерактивни искуства. Додека, во соработка со студентката за текстил на РЦА, Лизи Штуфзанд, бојата, материјалот и завршувањето го следат циркуларниот ритам да биде природен, внатрешен процес за регулирање на циклусот на спиење и будење.

Тие се одликуваат со комбинација на везени површини, текстурирани ткаенини и паметни материјали, за да помогнат во создавањето на  средина што го подобрува искуството на патниците и ја зголемува нивната сетилната љубопитност.

Естетско искуство на идните возила од Јоханес Рекла (Johannes Recla)

Јоханес Рекла ја зазема звучната страна на електричните возила со својот проект во РЦA.

Јоханес Рекла (Johannes Recla)

Јоханес Рекла ја зазема постојано дискутираната звучна страна на електричните возила. Во моментов, електричните погонски автомобили имаат законско право да имаат систем за акустично предупредување кога патуваат под 30 км/ч, што обично има тенденција да ја изостави вештачката електрична бука. Концептот на Рекла нуди библиотека со звуци и форми, применета за подобрување на визуелниот дизајн и создавање на акустични својства насочени и зависни од брзината.

Концептот на Јоханес Рекла нуди библиотека со звуци и форми

Секој дел од каросеријата на возилото има одредена акустична особина заснована врз материјалот, тежината и формата, што потоа природно се активира од протокот на воздух и од движењето на возилото.

„Конечниот исход треба да се гледа како инспирација за дизајнирање на делови од телото на возилото оправдани со нивните акустични својства кои природно се активираат од протокот на воздух при движење“, вели Рекла.

Тој верува дека локацијата и материјалните својства на деловите ќе отворат можности за нови решенија за дизајн и ќе создадат акустични својства насочени и зависни од брзината за идните електрични автомобили.

Општествено инклузивен дизајн на Видјут Најду (Vidyut Naidu)

Видјут Најду дизајнираше авантуристичко возило за параплегичари

Видјут Најду (Vidyut Naidu)

Видјут Најду дизајнираше авантуристичко возило за параплегичари. Концептот го  преземал од античката индиска филозофија Двајита, или дуализам, „да се постигне спокојство со гледање на синергијата помеѓу умот и телото – физичко и духовно“, објаснува тој.

Проектот на Видјут Најду ја истакнува важноста на инклузивниот дизајн во мобилноста.

Истражувањето на Најду открива дека мобилноста и авантурите можат позитивно да влијаат на менталното и физичкото здравје, но сепак разновидноста на активности за потрага по возбуда достапни за лицата со попреченост се крајно ограничени.

На крајот, проектот ја потенцира важноста на инклузивниот дизајн во мобилноста – најголемата потреба да се развијат повеќе опции за занемарени демографски групи.

Населување во идните градови од Енди Зоу (Andy Zou)

Автономниот минибус на Енди Зу има прилагодлив модуларен ентериер, составен од помали елементи што се поврзуваат во движење.

Енди Зoу (Andy Zou)

Ова е споделена платформа за мобилност водена од страна на членството. Годината е 2030 година и овој самовозечки минибус е со шест патници и има прилагодлив модуларен ентериер кој е составен од помали елементи кои лесно се поврзуваат со главното возило дури и кога е во движење.

„Дизајнот се фокусира на подобрување на сегашниот сообраќаен систем, како и обезбедување на подобро искуство со јавниот превоз“, објаснува Енди Зу. „Патниците можат да се разменуваат беспрекорно и без напор додека се движи автобусот, отстранувајќи ја потребата од традиционални автобуски постојки и подобрување на ефикасноста на целиот транспортен систем“.

Минибусот на Енди Зу нуди подобрено искуство во јавниот превоз.

Иако овој конкретен дизајн е насочен кон секојдневните патници во мегаградовите, сепак концептот има потенцијални идни апликации, особено во сценарија каде што не може да се градат никакви физички станици, вклучувајќи, да речеме, патувања до вселената и Марс.

Населување во идните градови од Хју Ли (Hiu Li)

Комeрцијално возило на Хуи Ли за идниот паметен град има 5G антена.

Хју Ли (Hiu Li)

Ова е комерцијално возило предвидено за идниот паметен град, каде што еден предизвик е поврзување на целото население и сите возила со брзата услуга 5G, што доведува до намалување на ризикот од несреќи помеѓу автономните автомобили и пешаците.

Паметните градски автономни возила на Хуи Ли комуницираат ефикасно преку 5G.

Хју Ли вели: „Безжичниот сообраќај на податоци се зголемува со стапка од над 50% годишно по претплатник и се очекува овој тренд да се забрза во текот на следната деценија со континуирана употреба на видео и пораст на интернет-нештата.”

Затоа, концептот вклучува 5G антена и центар за податоци за да дејствува како повторувач на сигналот и да им помогне на системите за транспорт без возачи да комуницираат едни со други и со другите учесници во сообраќајот за спречување на несреќи.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *