ВИЗИИ НАСПРОТИ РЕАЛНОСТА ВО ЛОГИСТИКАТА И ТРАНСПОРТОТ

Повеќето од нас возат автомобили со мотори на внатрешно согорување, патуваме со авиони, а електрификацијата кај железницата не ги исполнува барањата на 21-от век, барем во источниот дел од Европа. Да не зборуваме за слабиот квалитет и обем на главната инфраструктура.

Но, дали севкупната ситуација е толку лоша? Дефинитивно не. Почнува да се менува, а она што се случува надвор од видот, наскоро може да стане секојдневна реалност. Промените се должат на визионерските и иновативни бизниси, како и на прогресивното размислување на одредени влади во некои од развиените земји.

Патување до 4.0

Не é случајно да зборувам само за четвртата индустриска револуција, т.е. концептот за индустрија 4.0, но исто така и за транспорт 4.0 и логистика 4.0.

На пример, гледаме се повеќе и повеќе имплементација на автоматизација во магацинското работење, а во многу случаи роботите ја стимулираат ефикасноста. Напредните софтверски алатки помагаат да се оптимизираат рутите и вчитувањето при транспортот на стоки, често користејќи вештачка интелигенција.

Една од целите е да се минимизира растојанието поминато на камионот и да се осигура дека тие не носат „воздух“ во товарниот простор.

Патниот и железничкиот превоз користат камери, сензори и други уреди за надзор и следење на пратката од отпремата од дистрибутивниот центар до испорака на клиентот, без разлика дали е индивидуа или компанија. Овие сензори помагаат да се обезбеди правилно ракување со товарите, да се одржи контролираната температура, да се спречи механичко влијание или оштетување од прекумерна влажност.

Почеток на автономните превозни средства?

Самостојно управување или автономни возила се жешка тема во последно време, како во јавните дебати, така и во медиумите.

Дали ќе патуваме во автомобили и автобуси без возачи? Можно е, па дури и веројатно, но има уште многу прашања и предизвици што треба да се решат – не толку многу поврзани со технологијата (потребните технологии веќе постојат), туку правни и етички.

Овие вклучуваат, на пример, одговорност во случај на несреќа. Новите возила, произведени од водечките производители на автомобили, се опремени со одредени автономни технологии кои му помагаат на возачот, што го олеснува возењето и ја подобрува безбедноста на патиштата.

Една од инспиративните визии за превоз на патишта е т. н формирање на моторни колони. Конвоите на дигитално поврзани (можеби електрични) камиони можат да дадат значителен поттик на целата логистичка индустрија.

Ова не е визија за некоја далечна иднина – некои германски компании веќе го тестираат формирањето на конвои на автопатите во нивната земја.

„Иднината на мобилноста е автоматизирана и поврзана. Истото важи и за логистиката. Ова е причината зошто ние целосно го поддржуваме воведувањето технологии, како што е формирање на конвој, во секојдневните операции. Ние сакаме да ги направиме процесите побезбедни, поефикасни и поеколошки“, изјави Андреас Шејер, германски министер за транспорт и дигитална инфраструктура.

Фокус на иновативното размислување

И давателите и корисниците на транспортни и логистички услуги мора да бидат отворени за промени во врска со технологијата, процесите и човечкиот труд.

Не мора да бидете визионер како Елон Маск, но разјаснувањето на умот и приклучувањето кон процесот на иновации е одржлив потфат што ќе ви се исплати. Водењето чекор со најновите достигнувања во логистиката веќе не е конкурентска предност колку што е предуслов.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *